Nyheter

Debatterade om tiggeriförbud

Nyheter Motionen, som lämnades av (SD) till kommunfullmäktige, debatterades under gårdagen och beslut togs  "Man är för feg för att ta det här beslutet, det är det allt hänger på"

Arkivfoto

Först ut i talarstolen var Jan Cherek (SD);

– Kommunledningsförvaltningen föreslår avslå vår motion gällande tiggeriförbud. Att förbjuda passiv insamling av pengar på all offentlig plats inom kommunen innebär en allt för långtgående ordningsföreskrift. En så långtgående ordningsföreskrift skulle lägga onödigt tvång på allmänheten eller innebära obefogade inskränkningar i den enskildes frihet. En sådan ordningsföreskrift skulle därmed strida mot ordningslagen. Täby, Danderyd och Lidingö, som är två S-ledda och en M-ledd kommun, införda förbud mot tiggeri strider inte mot lag. Förvaltningsrätten har i tre avgöranden prövat frågan om kommuners möjligheter att i lokala ordningsföreskrifter förbjuda tiggeri med mera. Domstolen fann att de berörda kommunernas förbud mot passiv och aktiv insamling av bland annat pengar på angivna platser i kommunen inte ska upphävas. Rätten har prövat frågan om kommunerna i sina egna lokala ordningsföreskrifter får förbjuda bland annat tiggeri. Domstolen ansåg att kommunens införande av ett förbud varken strider mot Europakonventionen, regeringsformen eller står i strid med ordningslagen. Med andra ord den aktuella föreskriften kan därmed inte anses strida mot ordningslagen.

I Eskilstuna krävs idag tillstånd för passiv penninginsamling på vissa platser i stan, och det är polisen som ska kontrollera att bestämmelsen följs.
”Har man inget tillstånd är det brott mot ordningslagen och straffet är böter, säger kommunpolisen Thomas Bergqvist”. Offentlig plats inom detaljplanelagt område får inte utan polismyndighetens tillstånd användas på ett sätt som inte stämmer överens med det ändamål som platsen har upplåtits för, eller som inte är allmänt vedertaget. Vad gäller ordningsföreskrifter för butiker så rimmar det ganska illa.
En butiksägare får inte köra bort en tiggare som sitter utanför butiken och tar plats, däremot är man skyldig som butiksägare att mota bort en rökare oavsett om butiksägaren äger marken eller ej!

– Enligt polisen är det multikriminalitet i dag, det handlar alltså inte bara tiggeri. Vissa av de kvinnor som tigger har exempelvis också fått sälja sex emellanåt.  Det sker i större omfattning nu än vad vi tidigare kunnat se. ”Mats Paulsson är tidigare chef för Göteborgspolisens människohandelsgrupp och nu utredare på Jämställdhetsmyndigheten”. Stockholm Stadsmission och Socialstyrelsen har bekräftat att folk är mindre benägen att lägga peng i koppen vilket inneburit att man sett en stor ökning av sexhandel och drogförsäljning. Under 2019 dömdes tolv personer för människohandel gällande tiggeri och två personer för sexhandel men Migrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel, vilket är nästan hundra fler jämfört med 2018. Mörkertalet är däremot stort då de som är här är oftast olagligt. Dagens Industri gjorde ett reportage om problemet med tiggeri och kom fram till följande. ”EU-regler om fri rörlighet föreskriver att EU-medborgare ska ha resurser att försörja sig själva. Det är en absolut förutsättning för att den fria rörligheten ska fungera”. Sverige bidrar till att öka tiggeriet när vi genom gåvor ökar tiggarnas incitament att komma hit. Olagliga bosättningar har visat sig utgöra horder av prostitution, våld och missbruk där många kommer till skada. När fler kommuner inför tiggeriförbud kommer vi se en ökning av tiggare i de kommuner som det är tillåtet.

Debatten fortsatte efter Cherek;

– Jag yrkar avslag. Typiskt (SD) att de rundar en samhällsfråga som är fattigdom. Det är fattigdom som gör att de sitter och tigger. Det är typiskt att man ska kringgå det samhällsproblem när man sätter sig ner och vill ha en liten peng för att man inte kan föda varken sig själv eller sina barn, säger Jörgen Skärin (MP)

– Jag vill yrka avslag. Jag tycker att människohandel är det värsta man kan göra med. Allt sånt ska förbjudas. När någon sitter ute och tigger är det polisens arbete att se till om det finns någon kriminellt bakom. Vi har många svenskar som har svårt att komma ut arbetslivet. De behöver också hjälp. Jag hoppas verkligen inte att vi ska vara en sådan kommun som förbjuder tiggeri, säger Azra Muranovic (S).

– Jag instämmer med det som Azra säger. Jag förstår inte alls resonemanget som (SD) kommer med. (SD) är också ett parti som vill ha fler poliser. Att man vill stoppa tiggeri är helt vansinnigt, säger Malin Ekman (L).

– Jag får ta det här en gång till. Jag kan inte se någonstans att det handlar om . Det jag säger är att man ska ha tillstånd. Man har sett en minskning av männskohandel där tiggeriförbud genomförts. Det som är lösningen på tiggerifrågan är jobb. Oavsett vilket land personen kommer ifrån. Man ska inte behöva sitta och tigga. Man är för feg för att ta det här beslutet, det är det allt hänger på. Kommunledningen avslår det här på felaktiga grunder, säger Jan Cherek (SD).

– Vi löser inte tiggerifrågan. Vi behöver en kraftsamling i EU. Det kommer folk hit idag då man inte får hjälp i sina hemländer. Då får vi hjälpa dom här, säger Anette Myrvold (S).

– Jag yrkar avslag på motionen. Det handlar om människovärdet. Jag tror inte att man åker ända från Rumänien, lämna familjen för att åka upp hit, det kan även vara svenskar som behöver tigga, säger Johan Hilding (C).

– Man kan kritisera. Men det är att-satsen kommunledningen svarat på. De har svarat på att det inte finns något lagligt stöd på att-satsen som ni har skrivit. Man kan säga det i annan skrivning. Vi får tycka olika, men vi kan inte jämföra äpple, päron och persikor. Det ni har lämnat in har vi gått efter. Pengainsamlingen är tillståndspliktig. Har man inte tillstånd att samla in i bössan så får man inte det. Polisen ska ha tid och resurser för att bekämpa alla brott. Jag har aldrig gett någon någonting. Jag har den principen. Jag har ett fadderbarn för då vet jag exakt vad pengarna går till. Debatten blir svår, menar Hans-Göran Johansson (C).

– Det krävs tillstånd för föreningar som står med sina bössor. Men tiggarna är inte lagreglerat? undrar Jan Cherek (SD).

– Den stora skillnaden är vad du samlar in pengar i. Om det är en aktiv eller passiv insamling. Aktivt arbete är tillståndspliktig och passiv är inte tillståndspliktig, svarar Hans-Göran Johansson (C).

– (SD) hänvisade till statsmissionen. Där beskriver man att det inte finns något tiggeriförbud. Det är lagligt. Man har inte rätt till logi då EU-reglerna säger att man ska försörja sig själva. Sätta sig med en kopp på marken löser inte prostitutionproblem. Varför tar man sig mödan att ta sig hela vägen till oss, som Hilding sa, tänk på det, säger Azra Muranovic (S).

– Vad skulle få dig att åka flera 100 mil till ett land där du inte känner någon, ett klimat som är kallt och sätta dig på en tunn kartongbit och tigga pengar. Det är fattigdom och nöd. Vi kan däremot avhjälpa fattigdom. Ibland när jag har kontanter på mig lägger jag det i koppen. Framför allt ger jag ett leende, framför allt betalar jag skatt, jag är med och ger organisationer som hjälper människor i utanförskap. Jag tror att det är bra modeller. Vi ska inte förbjuda människor i desperat behov av hjälp, söka hjälp. Förbudsinstrumentet är det tuffaste vi kan använda och det är det enda vi ska använda när vi inte kommer åt problemet på något annat sätt, säger Håkan Johansson (KD).

Jan Cherek (SD) yrkade på återremiss och (MP), (S), (L), (S), (C) och (KD) yrkar avslag på motionen. Kommunstyrelsens förslag, avslag på motionen, beslutades av kommunfullmäktiges ledamöter under gårdagskvällen. Reservation gjordes från samtliga (SD)-ledamöter.

Taggar

Dela