Nyheter

Debatt om elevernas lunchinformation

Nyheter Motionen från Jörgen Skärin (MP) skapade debatt om elevernas kostinformation under kommunfullmäktige

Arkivfoto

Kommunstyrelsens förslag var att avslå motionen och samtidigt ge kostverksamheten i uppdrag när ett nytt kostdatasystem är på plats att arbeta vidare med de olika delarna som motionen avser. Men (S), (V) och (MP) tyckte att det var magstarkt att avslå motionen.

– Det här är en motion för att visualisera lunchen och vad den har för påverkan för miljö och klimatet. Det står också i utredningen att man ska köpa in ett nytt kostdatasystem och då kan man få de här möjligheter, bland annat matens miljöpåverkan. Den är inte inköpt ännu, men troligtvis kommer man göra det och då kommer man visualisera det här. Man avslår motionen i att det inte finns möjlighet att göra det. Det är viktigt att man i skolan lär eleverna att maten har en belastning för miljön. Man kan även planera med en app, vilken typ av mat man väljer, ekologiskt eller annan mat. Vi yrkar bifall till motionen, Jörgen Skärin (MP).

– Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. I servicenämnden har vi varit tydliga i att-satserna. Vi är på väg att byta ut ett nytt system eftersom tillverkaren av systemet tänker de inte utveckla de här systemet vi har. Då skulle det kännas väldigt dumt att köpa moduler till gammalt system, vilket inte är försvarbart. Det nya systemet kommer heta Matilda, där vi kan följa matpåverkan och matsvinn. Enligt skollagen är vi skyldiga att erbjuda lunch till skolungdomar. Att lägga ansvaret på föräldrar känns fel. Vi har lämnat ett svar som jag tycker är tillfredställande, Haris Sibonjic (C).

– Jag instämmer med Haris att vi var eniga i nämnden. Just det här med nötkött och djurproduktion. Det har miljöpåverkan, men vi måste ha korna kvar också. Svår fråga. Vi tog det här med upphandlingen när det gäller närproducerat, svenskt och ekologiskt. Får vi leverantör i närheten av Värnamo vore det det bästa. Matsvinnet, som är den ständiga frågan, jag tror att det är svårt att komma ner på 0. Vi kanske kan köra biogas på den framöver, Johan Hilding (C).

– Jag skulle vilja börja att läsa att-satsen, att ta fram informationsunderlag inte om kossor. Ni avviker från ämnet. Vi pratar inte om det här när vi ska avslå motionen. Det är magstarkt att avslå motionen. Vi pratar om att det här är ett nytt hjul som ska uppfinnas. Det är ingen skola idag som inte har appar. I andra kommuner gör man barnen medvetna om hur man tar fram maten, hur man odlar osv. Bara för att man inför ett system bara för att ha en bättre kontroll, ni pratar om annat än vad motionären vill, Azra Muranovic (S).

– Tror att det var tydligt och jag har svarat på alla att-satser, säger Haris Sibonjic (C).

– Jag förstår inte att ni säger nej till information. Det låter konstigt. Jag yrkar bifall till motionen, säger Anders Ferngren (S).

Serviceförvaltningens kostverksamhet har tittat på ovan nämnda delar och kan konstatera att i dagsläget finns inte något system för att möta uppdraget som miljöpartiet de gröna efterfrågar. För att kunna redovisa miljöbelastningen behöver ett system finnas som lätt kan plocka fram miljöbelastningen utifrån CO2. För att göra det möjligt behöver en extra funktion köpas till befintligt kostdatasystem. Men då ett nytt kostdatasystem ska upphandlas är det inte relevant att skaffa den funktionen i dagsläget. Möjligheten att redovisa utvecklingen gällande matsvinnet digitalt, finns i dagsläget inte heller i befintligt kostdatasystem men kommer även det att frågas efter i kommande upphandling. Grunden är att varje elev ska äta skollunch enligt skollagen. Skollunchen är gratis och näringsberäknad i den obligatoriska grundskolan. Att låta elever beställa/ boka sin lunch ska inte vara nödvändig för att hålla nere matsvinnet.

Kommunfullmäktige avslog motionen och (S), (V) och (MP) reserverar sig mot fullmäktiges beslut.

Taggar

Dela