Nyheter

De får arkitekturpriset

Nyheter Det blir Ing-Marie Gustafsson och Marcus Axelsson vid Accent Arkitekter som får Värnamo kommuns Arkitekturpris, vilket delas ut vid kommunfullmäktige i kväll torsdag.

– Extra roligt med ett pris på hemmaplan och för ett hus där vi kunnat följa byggnationen från vårt fikarum på vårt företag, säger duon.

De äger tillsammans Accent Arkitekter som har totalt elva anställda.

Huset handlar än ritade de åt Svebo Fastigheter i Värnamo AB som ägs av Bengt Svenstig och Fredrik Almquist. Huset som ligger invig Kyrktorget och Storgatan i Värnamo har 63 lägenheter och stod klart 2017.

Stadsarkitekt Behnam Sharo och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Stefan Widerberg (C) är begeistrade i det aktuella huset.
– Skönheten tänker man på och sedan at det fungerar så bra inom väggarna, säger Stefan.

– Det ska nästan vara som ett hotell och ett hus som, tolkas tiden just nu, inflikar Ing-Marie Gustafsson
Man känner igen sig från tingshuset, stadshuset och kyrkan.

• Här är motiveringen: 
På en spännande plats mitt i Värnamo stad har ett byggnadsverk uppförts som är väl anpassat till den viktiga omgivningen. Färgsättning på fasadkeramiken hämtar inspiration från närliggande Tingshuset och de glasade trapphusen flörtar med stadshusets fasad mitt över torget. De lekfullt placerade lamporna i trapphusen lockar ögat mot byggnadsverket och bidrar till att skapa liv och aktivitet på Kyrktorgets stenläggningar under vår mörka årstid. Byggnadens skala tar inspiration från platsen, men utmanar samtidigt till en uppdaterad skala i ett växande och allt mer tätt stadscentrum.

Taggar

Dela