Nyheter

De är årets UF-företag

Nyheter Juryn har sagt sitt. Lino UF är årets UF-företag.

Lino UF är årets UF-företag. Från vänster: Hilda Freij, Boglarka Kovacz, Ester Sjögren och Tindra Berglund. Bild: David Alin

I dag hölls en prislunch för de fem kandidater som tävlade om att bli årets UF-företag i Värnamo kommun på Gästgivargården i Värnamo. Vid lunchen medverkade representanter från Värnamo Näringsliv, en representant från kransorterna och kommunalråden som tillsammans satt i juryn. Efter avslutad lunch utsågs vinnaren. Årets UF-företag i Värnamo kommun är Lino UF, som består av Hilda Freij, Boglarka Kovacz, Ester Sjögren och Tindra Berglund.

Juryns motivering lyder:

”Med sin kreativa inställning i en konkurrenskraftig marknad har Lino UF framstående visat hur man med starkt hållbarhetstänk kan ta plats bland etablerade aktörer. Genom en engagerande och välutformad företagspresentation har man demonstrerat ett exceptionellt samarbete och engagemang inom teamet. Företaget har inte bara visat upp en fantastisk entreprenörsanda utan också levererat imponerande ekonomiska resultat, vilket belyser deras affärsmässiga skicklighet och deras potential att bidra till en mer hållbar framtid. För dessa anledningar delas titeln Årets UF-företag i Värnamo kommun 2024 till Lino UF!”

– Det känns så bra. Vi är lite chockade men det känns ju väldigt bra efter det här året. Vi har kämpat mycket så det känns kul att få det på papper. Det är ett kvitto på att hårt arbete lönar sig, vilket känns bra. Vi har fått bevisat att det var bra det vi gjorde och det är vi tacksamma för, säger kvartetten.

De har skapat och sålt kökshanddukar och servetter i linnetyg som har köpts in på second hand för att minska nyproduktionen.

– Hela produktionen är mer hållbar. Det är kanske därför vi sticker ut lite, för att vi är mer hållbara än andra företag som exempelvis HM som också säljer produkter i linnetyg. Tyg som vi bara ligger hemma tar vi tillvara på och gör till en ny produkt, säger tjejerna.

Hur kom det sig att ni ville göra just detta? 

– Vi var inne på en annan idé först, men vi hade alltid hållbarhetsspåret och den idén var inte så jättebra, så vi fick tänka om lite. Då så hittade vi den här idén som är mer effektiv, mer lönsam och bättre. Och vem behöver liksom inte alltid en kökshandduk hemma? Det går alltid åt. Vi tänkte att vi ville ha något för alla, helt enkelt. Vi har verkligen lagt ner tid på dem och de är bra gjorda. Från början sydde vi en handduk på en timme, men så effektiviserade vi och nu gör vi tio handdukar på tre timmar, säger tjejerna.

– Ni tog ju inte vilket linne som helst heller, utan ni använde er av högkvalitativt linne. Jag har en sådan kökshandduk hemma och den är superbra, infliker läraren Kristina Farwing.

Studenten står för dörren. Hur mycket har UF-kursen betytt för er under gymnasietiden? 

– Väldigt mycket. Vi har lärt oss supermycket under den här tiden vi har haft den här kursen. Det har gått väldigt fort också för det händer mycket hela tiden. Vi tar med oss det här hela livet. Allt från att driva ett företag till att prata med företag och pitcha in vårt företag. Det här är något som vi verkligen tar med oss hela livet, avrundar tjejerna.

Taggar

Dela