Nyheter

Dalton trillade ner i uppsågad isvak: ”Gick på två röda”

Nyheter Nu när det ligger is på Hjortsjön så har isfisket vaknat till liv. Men det är inte helt riskfritt och den som sågar upp en isvak har också skyldighet att märka ut den på korrekt sätt. Susanne Gustafssons hund Dalton trillade i en omärkt vak.

Hunden Dalton. Foto: Privat och Martina Ojala

Det hade kunnat sluta på värsta tänkbara sätt när Vaggerydsbon Susanne Gustafsson och hennes hundar var ute på promenad i torsdags vid lunchtid. De bestämde sig för att gå på isen när hennes ena hund Dalton trillade i en uppsågad vak.
– Vår unghund är mer än nyfiken och jag trodde att han skulle gå fram till kanten för att det kanske luktar fisk, men han älskar att bada och gick rakt ut på den då supertunna is som hunnit frysa till efter de gjort hålet. Det gick på två röda…

Skyldig att märka ut

Tur i oturen var att Susanne hade ett så kallat flexikoppel på hunden och kunde därmed snabbt dra upp den. Hunden verkar inte heller ha lidit någon skada av isbadet.

Den som sågar upp en isvak är enligt lag skyldig att även märka ut denna. Detta för att minimera risken för att någon ska gå igenom isen i närheten av vaken. Susanne Gustafsson vill dock inte rikta kritik mot något håll efter torsdagens händelse.
– Jag tror de som fiskar tänker på säkerheten, så detta var säkert tillfälligt. Men extra viktigt i detta fallet, detta var snyggt uppsågade fyrkantiga hål för fiske, eller att sänka ner en bur i.

Vem som helst får lov att ta upp en isvak i hav, sjö och andra vattendrag enligt allemansrätten.
– Vad många kanske inte känner till är att man som skapare av en isvak är skyldig att minimera risken för personskada enligt ”Lagen om skydd mot olyckor”. Det brukar räcka med att sätta upp käppar med band och granruskor kring själva isvaken för att tydligt märka ut vaken, berättar Johan Söderlund från Svenska Livräddningssällskapet i en artikel på kallbad.nu.

”Lärt oss en läxa”

Han fortsätter:
– Men du kan aldrig vara helt säker. Trots att du tydligt markerat ut var vaken finns, kan du bli skyldig ifall någon gör sig illa eller förolyckas. Det finns dock inget prejudicerande fall än vad jag vet.

Susanne Gustafsson är skakad efter händelsen:
– Både jag och min hund har lärt oss en läxa, men väldigt otäckt om någon ramlar ner i dessa och mer vågar jag inte tänka på…

Kallbad.nu tipsar det som kan användas för att märka ut en vak är:
– Granruskor
– Listvirke med horisontella band eller lister för att bygga en sarg av band eller lister
– Vägpinnar med band emellan pinnarna
– Du kan också bygga en större variant av sarg, med tryckimpregnerat virke med lite tjockare dimensioner.

En uppsågad isvak på Hjortsjön utmärkt med granruskor. Foto: Martina Ojala

Susanne Gustafsson med hunden Dalton. Foto: Privat

Taggar

Dela