Nyheter

Dags för kulturvandring vid Fornbolmen

Nyheter Genom åren har Jönköpings läns museum utfört flera arkeologiska undersökningar i anslutning till den forntida sjön Fornbolmen.

Vid en kulturvandring nu i maj kommer en av arkeologerna berätta om dessa undersökningar, om sjöns tillkomst och om dess betydelse för de människor som sökte sig till Smålands inland under stenåldern.

När man reser i Jönköpings läns sydvästra delar och kommer fram till trakterna kring Forsheda och Reftele öppnar sig plötsligt ett vackert och bördigt jordbrukslandskap som sträcker sig söder ut mot länsgränsen. Åkerarealerna är stora och likaså många av mangårdsbyggnaderna. Landskapet är bördigt och rikt och verkar inte höra hemma i den annars ganska karga småländska naturen.

Anledningen till förändringen i landskapet är att här en gång i tiden har legat en stor sjö som kallas för Fornbolmen.

Sjön bildades av den smältande inlandsisen och fanns i olika variationer under flera tusen år. Ur arkeologisk synvinkel är Fornbolmen intressant. Redan under början av 1900-talet uppmärksammade man potentialen när det gäller stenåldersforskningen i området.

Två pionjärer var arkeologen Knut Kjellmark och geologen Uno Sundelin. Deras främsta mål var att försöka kartlägga invandrings-vägarna till det Småländska höglandet men de uppmärksammade också boplatserna som relaterade till Fornbolmens strand.

Jörgen Gustafsson, arkeolog vid Jönköpings läns museum, har undersökt Fornbolmen. Han leder kulturvandringen och delar med sig av sina perspektiv.

Kulturvandringen ingår i programserien ”Kulturvandringar i länet och staden 2017” som Jönköpings läns museum arrangerar. Deltagarna får veta mer om historiska platser i Jönköpings län, hur det var att leva förr och ta del av spännande byggnadshistorier.

Slagen flinta. Arkeologiskt fynd från Nennesmo, boplatsen som låg vid Fornbolmens strand. Foto Jönköpings läns museum.

Taggar

Dela