Nyheter

Dags för årets Möbelriksdag

Nyheter Nästa vecka blir det ett speciellt riksdagsmöte för partiledare Annie Lööf (C). Hon kommer nämligen att medverka som en av talarna när Sveriges Möbelriksdag öppnar på Gummifabriken för 2018 års möte.

Förbereder Möbelriksdagen. På bilden syns från vänster, Mia Berglund, Johanna Gustafsson, Carl.Gunnar Karlsson samt Maja Sjöberg och Anna Rosenqvist.

Huvudarrangör för Möbelriksdagen är Interior Cluster Sweden som är en sammanslutning av små och medelstora möbeltillverkare från i huvudsak södra Sverige.
Sammanlagt handlar det om 300 delegater som är anmälda.
Riksdagen har haft möte en gång om året i över tio år och har bland annat tidigare arrangerats i Skillingaryd (2014) och i Tibro (förra året).

Vanligen hålls mötet i januari.
– Men i år gick det ju inte, så nu blir det lite av en test för att se om det fungerar med att hålla mötet i mars också, berättar Carl-Gunnar Karlsson.
Han har varit med och arbetat med förberedelserna inför mötet i cirka ett år nu.
Detta har bland annat resulterat i en imponerande mängd av namnkunniga föredragshållare. Förutom tidigare nämnda partiledare som kommer även Lars Adaktusson att hålla ett föredrag.
Också den svenska regeringen är representerad på Möbelriksdagen, genom Närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Flera svenska möbeldesigners som Katja Pettersson och Mats Theselius kommer också att ta plats i talarstolen under Möbelriksdagen.
Interior Cluster Sweden med dess chef, Anna Rosenqvist i spetsen har ett brett internationellt samarbete med andra regionala och nationella möbelkluster.
Två av föreläsarna kommer  från det i möbeldesign framgångsrika landet Italien.
– Vi kommer att få två talare från Italien, Robert Moroso och Franco di Fonzo.
– De ska  bland att berätta hur italienarna lyckats så bra med sin möbelexport förklarar Anna Rosenqvist.

Värnamo kommun är också med på ett hörn.
Under Möbelriksdagen blir det också bokstavligt talat i ett hörn.
– I nya foajén till Gummifabriken kommer kommunen att sätta upp en Wall Of Fame med berömda formgivare från Värnamo.
– Där kommer vi att sätta upp namn som Dan Ihreborn, Bruno Mathson, Stina Sandvall, David Ericsson och Matilda Lindblom, berättar Mia Berglund  från Värnamo kommun. Möbelriksdagen håller på i en dag. Men eftersom många rest långt och övernattar i Värnamo så har arrangörerna valt att förlänga evenemanget med aktiviteter även en andra dag.
– Då kommer vi bland annat att visa två nya utställningar på Vandalorum, berättar Johanna Gustafsson som arbetar på museet.
Under sista dagen kommer också flera lokala möbeltillverkare att ha öppet hus och visa upp sin verksamhet.

Anna Rosenqvist från Interior Cluster Sweden.

Taggar

Dela