I dag tog årets budget slut…
Nyheter I dag den 22 augusti har mänskligheten gjort av med årets budget av förnybara resurser. Den ekologiska skuldens dag infaller i år drygt tre veckor senare än förra året. Coronapandemin har bromsat in världsekonomin med lägre resursförbrukning och utsläpp som följd.
– I återhämtningen av ekonomin krävs långsiktiga åtgärder när det gäller energianvändning, produktion och konsumtion av mat. Världens ledare måste på ett medvetet och planerat sätt ställa om till ett hållbart samhälle. Vi behöver investeringar som går i linje med FN:s hållbarhetsmål, EU:s gröna giv och Sveriges klimatlag, säger Borgström-Hansson, senior expert på ekologiska fotavtryck på WWF, Världsnaturfonden.
• Mänskligheten lever som om vi hade 1,6 jordklot till vårt förfogande.
Det ekologiska fotavtrycket minskade totalt mellan 2016–2020 med 9,3 procent,. Omräknat till jordklot visar de nya siffrorna att vi globalt lever som om vi hade 1,6 planeter till vårt förfogande – en liten minskning från 1,7 jordklot tidigare. Koldioxidfotavtrycket minskade mest, med 14,5 procent, och fotavtrycket från pappers- och skogsprodukter med 8,4 procent. När det gäller mat-och livsmedelsproduktions är skillnaden inte så stor.
Överkonsumtionen av resurser leder till avskogning, vattenbrist, jorderosion, minskad biologisk mångfald och klimatförändringar.
– Coronapandemin har samtidigt öppnat ögonen för vår biologiska sårbarhet och att förändringar i vårt beteende och ekonomin är möjliga att genomföra om viljan finns. Det är viktiga insikter som världens ledare måste ta med sig när vi ska ställa om till en fossilfri, hållbar och motståndskraftig framtid, avslutar Carina- Borgström Hansson.
Åtgärder behövs för att ställa om till mer hållbara städer och effektiva och förnybara energi-, transport- och resurssystem. Det är också viktigt att kraftigt minska matsvinnet och köttkonsumtionen.
Pressbild på jordklotet