Nyheter

Cyklist påkörd i Värnamo

Nyheter Olyckan ska ha skett vid 08-tiden och cyklisten var vaken och talbar men klagade på smärtor enligt polisen. SOS ledningsoperatör meddelade vid 08.20 att ambulansen var framme och tittade till personen som kunde stå upp på egen hand.

Genrebild. Foto: David Alin

Taggar

Dela


7 reaktioner på Cyklist påkörd i Värnamo

Här står en skylt med väjningsplikt för bilister som kommer på Ouchterlonygatan plus pilar i gatan.
Kvinnan hamnade långt ut på Storgatan, blödande i ansiktet.
Tack för mig
CG

Jojje enligt cyklisterna så finns ej lagar för cyklar. De du skriver vet vi bilister.

Det är lite provocerande att det tas för givet att ”cyklister bara cyklar rakt ut” när man inte har en aning om hur olyckan gick till…

En som inte dömer… det är lite provocerande och dömande att det var just den här cyklisten som påpekades och inte cyklister i allmänhet. Räcker att ta en biltur genom Värnamo från ena sidan till andra för att se att det är ett relativt vanligt fenomen.
Vad som hände med just den här cyklisten vet inte jag och jag hoppas personen är okej trots allt oavsett hur det gick till.
Mitt syfte var att sprida kunskap för att göra det säkrare för alla andra. För att vara en som inte dömer blev du ändå provocerad för att du dömde min kommentar istället för att fråga vad som menas… Var det oklart att det handlade om cyklister i allmänhet ber jag om ursäkt för oklarheten. Skriver det tydligt nu då att jag anser wtt alla har lika stort ansvar i trafiken vare sig du för dig framåt med fötterna, två hjul eller fyra. Det är inte värt att det ska hända en olycka för att man ”har rätten på sin sida” Tycker många bilister är hutlöst farliga de också och har bråttom till allt hela tiden.

Det finns redan lagar och regler som säger att cyklister redan har väjningsplikt mot gående och andra fordon. Bland annat på övergångsställen. Däremot har andra fordon väjningsplikt vid cykelöverfarter och cykelpassage. Men många cyklister vet inte skillnaden och tror att alla övergångsställen gäller dem. De ska egentligen kliva av sin cykel och leda över den och räknas då som gående och då har bilister väjningsplikt mot dem. Alla trafikanter har skyldigheter fär att det ska bli så säkert som möjligt. Cyklister ska sakta av i god tid innan de korsar en väg vilket de i dagens läge sällan gör. Att de bara cyklar rakt ut i vägen är en urbota korkad övertolkning av att bilister ska ha väjningsplikt vilket är sant det också, men det betyder inte att varken cyklister eller fotgängare inte har egen skyldighet att visa hänsyn till rådande omständigheter. Tyvärr hamnar sådant här oftast på bilisten då en av grundregler är att man ska hålla sådan hastighet att man hinner stanna för oförutsedda händelser. Men en cyklist i hög hastighet som kanske kommer plötsligt från bakom en vägg eller buskage är det millisekunders reaktionstid på.

Men varför man, oavsett vad lagen säger, bara cyklar rakt ut utan att titta är för mig ett huvudbry. Borde man inte ha sitt liv och hälsa i första åtanke snarare än att man ska ”ha rätt”? Numera känns det som att cyklister och även fotgängare inte ens försöker att titta runt omkring sig och saktar verkligen inte ner innan de far över. Jag är tacksam att det inte gick värre för cyklisten i det här fallet och lider även med bilföraren som troligtvis mår otroligt dåligt över händelsen.

Här står en skylt med väjningsplikt för bilister som kommer på Ouchterlonygatan plus pilar i gatan.
Kvinnan hamnade långt ut på Storgatan, blödande i ansiktet.
Tack för mig
CG

Kommentarsfunktionen är stängd