Nyheter

Cykelväg under lupp

Nyheter Den planerade cykelvägen mellan Bredaryd och Värnamo hamnade under lupp på kommunfullmäktige.

Den planerade cykelvägen mellan Bredaryd och Värnamo hamnade under lupp på kommunfullmäktige. Bild: Sara Mejving

En fråga som brukar diskuteras under landsbygdsdialoger och liknande forum är cykelvägar i Värnamo kommun. En av de mest diskuterade de senaste åren har varit den planerade cykelvägen mellan Bredaryd, Forsheda och Värnamo. Frågan fick nytt liv under budgetdebatten.

– I vår budget finns fortfarande de här 7,6 miljonerna för projektet kvar, vi vill inte ta bort dem. I Alliansens budget finns de inte med alls. Jag vet att det har varit problem med Trafikverket och så vidare, men det hindrar oss inte från att vi kan bygga den i etapper. Vi kan börja med Bredaryd-Forsheda så är den klar. Alla Bredaryds ungdomar flyttas från Bredaryds skola till Forsheda skola, det hade varit smidigt om de hade kunnat ta sig dit exempelvis med cykel, säger Bo Svedberg (S).

Gottlieb Granberg (M) motiverar Alliansens beslut.

Först hade vi tänkt att vi skulle göra den på den gamla överföringsledningen relativt billigt. Sedan framkom det att Trafikverket planerade att göra den, för det fanns vissa saker där vi inte klarade att bygga den rationellt inom vägområdet, utan då kom den inom vägområdet, så där är vi rätt beroende på Trafikverket. Sedan fick Trafikverket ett uppdrag att göra en gång- och cykelväg från Smålandsstenar till Värnamo. Då nappade vi på det här och skulle använda pengarna till detta. Vi var nästan överens med Trafikverket, men vi ville ju inte kosta på underhållet på den här långa sträckan. Vi skulle ändå bygga delar av den, men vi tyckte inte att vi skulle betala driften för att det är Trafikverkets ansvar. Den vi förhandlade med sa ”ja, det verkar ju rimligt”, men när han kom tillbaka till sina chefer så blev det nej, därför har budgetposten försvunnit. Trafikverket har fortfarande ett uppdrag och regionen har avsatt pengar för det så projektet finns ju kvar men hur mycket pengar kommunen ska lägga på detta kan återkomma som en fråga framöver, tror jag, säger han.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Cykelväg under lupp

Mellan Bredaryd och Forsheda finns ju redan cykelväg. Likaså mellan Kärda och Värnamo finns det alternativ att cykla på. Det som är största den problemsträckan är mellan Forsheda och Kärda. Ska man cykla hyfsat säkert däremellan utan att vara på 27:an så blir det minst 12 kilometer omväg.

Om den någonsin blir av finns det regler att rucka på: EU-mopeder bör få köra där.

Det är vad jag tycker.

Typexempel på Värnamo Kommuns inkompetenta förhalande.

”hade vi tänkt”,
”det fanns vissa saker där vi inte klarade att bygga”, ”Vi var nästan överens”, ”men vi ville ju inte kosta på underhållet” ,”men vi tyckte inte att vi skulle betala driften”, ” men hur mycket pengar kommunen ska lägga på detta kan återkomma som en fråga framöver”
Kan det sägas tydligare?
Ett enda slingrande för att slippa bygga den trafiksäkra sträckan av 2 mil.
Sätt en doer att utföra detta, nuvarande är inte kapabla att ge order.

Kommentarsfunktionen är stängd