Nyheter

Coronaviruset i dag fredag…

Nyheter Om coronaviruset i dag:Den som är 70 år eller äldre ska bland annat begränsa nära kontakter med andra, be om hjälp med ärenden, undvika platser med många människor och istället hålla kontakten med nära och kära via telefon. (uppdateras flera gånger)

• Värdshus kör ut mat
Ett exempel på en restaurang som kör ut mat i coronatider är Rydaholms Wärdshus. Man kör hem dagens lunch under vardagarna till dem som så önskar och som bor i Rydaholm med omnejd.

• Regionen
– Uppmaningen är av omsorg om 70-plussarna. Ju äldre man är, desto större är risken på gruppnivå för sjukdomar och infektioner som kan slå rätt så hårt, särskilt om man har en bakomliggande sjukdom som till exempel hjärtsvikt, njursvikt, KOL, eller astma, säger Lotta Larsdotter, mångårig distriktsläkare och direktör för Vårdcentralerna Bra Liv.

Från och med den 19 mars tar Region Jönköpings län inte ut patientavgift för sena återbud till vårdbesök.

I region Jönköpings län är 46 personer smittade. På infektionskliniken, Länssjukhuset Ryhov, vårdas i dagsläget fem patienter med bekräftad covid-19, medan en patient vårdas på intensivvårdsavdelning.

• Extraöppet
Hemköp i Skillingaryd öppet ett timme extra på morgon för äldre och andra som kan vara i riskgruppen så att de kan handla i en lugnare miljö. Teds Smörgåsbutik i Skillingaryd håller extraöppet på lördag och City Skor i Vaggeryd på söndag.

• Nationellt
1 423 personer i landet är smittade, 35 intensivvårdas och 11 har avlidit.

• Hög smittrisk
Risken för smittspridning av coronaviruset i Sverige bedöms som mycket hög. Folkhälsomyndigheten uppmanar människor med symtom att undvika sociala kontakter för att inte smitta andra.

Viruset smittar när droppar och sekret överförs, när någon hostar eller nyser, antingen direkt eller via kontakt mellan personer. Tvål och vatten skyddar mot smitta och även handsprit kan hjälpa om du inte har möjlighet att tvätta händerna noga. Hosta och nys in i ditt armveck och undvik att ta på ditt ansikte.

• Vi publicerar inte allt
När det händer saker i vår närhet som engagerar blir det väldigt lätt rykten och olika felaktigheter. Vi är därför noga med att kontrollera exempelvis kommenterar i våra tidningar och tar inte med sådana som är vilseledande. Vi har de senaste dagarna tagit bort ett tiotal sådana kommentarer, främst om ryktesspridning kring coronavirus på skolor.

• En bra plats för att få central information är https://www.krisinformation.se/

Arkivbild

Taggar

Dela