Nyheter

Coronaviruset i dag fredag…

Nyheter Om coronaviruset i dag: Tre nya miljarder för tester. Regionens siffror uppdaterade kl 10.35

• Nationellt – internationellt
Regeringen avsätter i en extra ändringsbudget ytterligare 3 miljarder kronor under 2020 för att möta behovet av en storskalig testning för covid-19. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

För närvarande genomförs storskalig testning i hela landet, de senaste veckorna har cirka 140 000 PCR-tester genomförts per vecka samt cirka 30 000 serologiska tester, så kallat antikroppstester, per vecka. Detta ger goda möjligheter att upptäcka eventuella smittbärare och bidra till effektiv smittspårning. Storskalig PCR-testning och smittspårning är tillsammans viktiga verktyg för att både pressa ner smittan och få en korrekt bild av smittläget i landet. Regeringen avsätter därför ytterligare 3 miljarder kronor under 2020 för att möta behovet av en storskalig testning under resterande del av året. Medlen ska användas till att fortsatt finansiera den storskaliga testningen och i övrigt stödja Folkhälsomyndigheten och regionerna i deras arbete med testning av covid-19.

Medlen omfattas av den överenskommelse som regeringen ingått med SKR avseende testning och smittspårning 2020.

Sedan tidigare har 6,8 miljarder kronor tillförts för ökad testning och smittspårning. Med det här tillskottet har regeringen sammantaget tillfört 9,8 miljarder kronor under 2020 för testning och smittspårning. 

• Regionalt
Vid länets sjukhus vårdas idag 17 personer (12 i går). Tre personer intensivvårdas (fem i går). Ingen person har avlidit. En person har skrivits ut från länets sjukhus senaste dygnet.

I Kronobergs län har två personer avlidit senaste dygnet. I grannlänen Östergötland och Västra Götaland infördes under gårdagen skärpta restriktioner där invånarna avråds från sociala kontakter och resor.

• Lokalt
Totalt har 211 (vid tidigare uppdatering 175 förra veckan) bekräftade fall rapporterats i Vaggeryds kommun.
Totalt har 789 (vid tidigare uppdatering 660 förra veckan) bekräftade fall rapporterats i Värnamo kommun.

• Hög smittrisk
Risken för smittspridning av coronaviruset i Sverige bedöms som hög. Folkhälsomyndigheten uppmanar människor med symtom att undvika sociala kontakter för att inte smitta andra.

Viruset smittar när droppar och sekret överförs, när någon hostar eller nyser, antingen direkt eller via kontakt mellan personer. Tvål och vatten skyddar mot smitta och även handsprit kan hjälpa om du inte har möjlighet att tvätta händerna noga. Hosta och nys in i ditt armveck och undvik att ta på ditt ansikte.

• Vi publicerar inte allt
När det händer saker i vår närhet som engagerar blir det väldigt lätt rykten och olika felaktigheter. Vi är därför noga med att kontrollera exempelvis kommenterar i våra tidningar och tar inte med sådana som är vilseledande.

• En bra plats för att få central information är https://www.krisinformation.se/

Arkivbild

Taggar

Dela