Nyheter

Claes knöt upp festivalen

Nyheter I kväll invigde Claes Eriksson Värnamo Filmhistoriska Festival.

Elin Ljungqvist och Lars Alkner välkomnar besökarna.   [1/15]

Filmnestorn Kalle Boman i samtal med Lars Alkner.  [2/15]

Svenska bio vd Peter Fornstam i samtal med Lars Alkner.  [3/15]

Kulturnämndens ordförande Raymond Pettersson (C) i samtal med Lars Alkner.  [4/15]

Ana-nämndens (regionens nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet) ordförande Kerstin Hammar (M) i samtal med Lars Alkner.  [5/15]

Svenska Filminstitutets presschef Jan Göransson i samtal med Lars Alkner.  [6/15]

Svenska Filminstitutets presschef Jan Göransson i samtal med Claes Eriksson och Lars Alkner.  [7/15]

Jan Göransson intervjuar Claes Eriksson.   [8/15]

Galenskaparen och anakronisten Claes Eriksson Claes Eriksson gör sig redo....  [9/15]

och knyter upp festivalen.   [10/15]

Claes Eriksson får rungande applåder.  [11/15]

Eriksson får en gåva i form av en röd Camilla-stol signerad Källemo.  [12/15]

Galenskaparen provsitter gåvan.  [13/15]

Lars Alkner överräcker även en specialdesignad tygkasse samt ett exemplar av IFK Värnamos nya supporterhalsduk.  [14/15]

Bild från "Trollkarlen från Oz".  [15/15]

Biosalongen fylls med folk. Den mörka fasaden ljusas upp när kommunens kulturchef Lars Alkner drar i gång årets invigning. Efter samtal med bland andra filmnestorn Kalle Boman, Svenska bio vd Peter Fornstam och Ana-nämndens (regionens nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet) ordförande Kerstin Hammar (M) var det så dags för huvudpersonen själv att äntra scenen.

– Filmen betyder allt för mig. På utställning ute i foajén finns min gamla filmkamera som jag köpte när jag var 15 år gammal, så jag har alltid drivits av en enorm längtan efter att göra film. När jag såg mig själv på rörliga bilder 1957 med min bror i knät, ett år gammal, så var det som ett mirakel. Min morbror hade filmat en 70-årsfest och jag satt med min bror i knät. Jag tänker ofta att jag blev så otroligt betagen av det. I dag är det så otroligt lätt att göra film i dag med tanke på att det i dag går att film långfilm med en mobiltelefon. Jag blir lätt provocerad av att det är så jäkla lätt i dag med tanke på hur svårt det var då.

Efter en tidsresa genom historien om hur filmen ”Leif” kom till var det så dags för Claes Eriksson att få knyta upp festivalen.

– Den fina kulturen har sex olika ben: målning och skulptur, dans och musik, teater och litteratur. Sedan kom filmen i slutet av 1800-talet. Den betraktades som ett marknadsföringsobjekt och det tog lång tid innan den accepterades inom finkulturen. Men filmen har en egenskap som de andra benen inom finkulturen inte har: att var man än visar en film så är den lika bra, oavsett om den visas i New York eller i Värnamo och det är något oerhört sympatiskt över det hela, säger Claes Eriksson och knyter upp årets upplaga av Värnamo Filmhistoriska Festival.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *