Nyheter

Cherek (SD): Måste utreda de höga sjuktalen

Nyheter I vår artikelserie "Kvartalskollen" tar vi pulsen på kommunfullmäktiges ledamöter och ersättare i globala, nationella och lokala frågor. I dag möter vi Jan Cherek (SD).

Jan Cherek (SD). Bild: David Alin

Globalt

Peru har skapat en lag som klassificerar transpersoner som psykiskt sjuka. Hur ser du på en sådan lag?

– Helt förkastligt, konstig människosyn! Vuxna människor ska äga sina egna kroppar och göra vad de vill med den.
Däremot så ökar personer med könsdysfori, som transsexualism, en hög förekomst av flera psykiatriska diagnoser, men för den delen ska man inte utgå från att samtliga är psykiskt sjuka. Jag ser däremot allvarligt på att man tillåter könskorrigering av ungdomar innan de blivit myndiga, då antalet nya fall av diagnostiserad könsdysfori bland personer med registrerat kön flicka i åldern 13–17 år har ökat med närmare 1 500 procent sedan 2008 och det är oklart i hur många har ångrat sig sedan, vilket skapar ett psykiskt lidande och självmordstalen stigit.

 

Europa

Klimatförändringar hotar européernas hälsa, visar en ny rapport. Hur ser du på det? 

– Först och främst måste man landa i vad klimatförändringar beror på.
Människan har en del i detta, men det finns flera andra faktorer att ta hänsyn till.

Det klimat som råder på jorden i dag bestäms av ett antal faktorer som påverkar klimatet olika i tid och rum. De grundläggande faktorerna är strålning från solen (som påverkas av jordaxelns lutning), cirkulation i atmosfären och havet samt topografi (jordytans terräng) på land och i hav. Den grundläggande energin kommer från solen.

Den stora påverkan av européernas hälsa är den klimatångest som sprids i all medier och där man inte förklarar alla påverkande faktorer till vad som sker med klimatet utan skyller allt på bensin- och dieselbilar. Det har skapats en klimatreligion, där de som påstår sig stå för den goda kraften är ganska enkelspårig och fattar beslut som får motsatt effekt. De flesta kan inte skilja på klimat och väder.

 

Nationellt

Bankerna har föreslagit en rad åtgärder för att öka medborgarnas skydd mot bedrägerier. Hur ser du på åtgärdspaketet?

– Som vanligt så skapar man ett system som låter medborgarna både betala utvecklingen och innehavet av dessa system. det. Jag tillhör dem som anser att kontanter är ett måste i vårt samhälle, för ju mer digitalt samhälle vi får desto mer känsligt blir det. Förutom alla bedrägerier så har vi även stora problem vid elavbrott samt yttre påverkan.
I dag rekommenderar MSB att man som privatperson ska ha minst 2 000 kronor i kontanter om krisen slår till, men samtidigt slopas nästan all kontanthantering i handeln. Kontanter minskas i samhället och svårigheten att få tillgång till sina egna besparingar i bank är en omöjlighet.

 

Kommunen

Det råder anställningsstopp inom omsorgen. Hur ser du på anställningsstopp inom kommunal verksamhet? 

– Här har jag två olika svar.

Anställningsstopp gällande chefspositioner och administrativ personal ser jag positivt på.
Vi behöver även minska denna koloss.
När det gäller anställningsstopp bland fotfolket, de som är närmast brukarna, så ska man vara noga att väga behovet och kanske till och med öka antalet.
Återanställningar görs fortfarande.

Det viktigaste just nu är att få ner sjukantalet och utreda varför det är så högt.
Kanske man ska se över arbetsuppgifterna och ge dem möjlighet till andra uppgifter om det är förslitningsskador eller liknade som är orsaken.

Taggar

Dela


1 reaktion på Cherek (SD): Måste utreda de höga sjuktalen

Bra sagt Cherek! Tur att där finns någon/några vettiga politiker i denna kommun.

Kommentarsfunktionen är stängd