Centrumledaren om otryggheten i city: ”Måste tas på fullt allvar”
Nyheter Majoriteten av butikerna i stadskärnan känner en otrygghet, visar en enkätundersökning som Värnamo City står bakom. – Ingen ska behöva känna sig otrygg, säger centrumledaren Anders Wallin.
I våras utförde vaktbolaget Majosec på uppdrag av Värnamo City en enkätundersökning angående tryggheten i Värnamos stadskärna. 15 butiker deltog i undersökningen. Genom enkätsvaren visar det sig att 11 av 15 butiker har under det senaste året blivit utsatta för stöld, rån, snatteri eller skadegörelse och att 8 av 15 har blivit utsatta för våld eller hot.
– Det är självklart inga roliga siffror. Enkäten visar att vi måste ta detta på fullt allvar så att vi kan komma tillrätta med problemen som finns, säger centrumledaren Anders Wallin.
Hur ser du på att 11 av 15 butiker upplever att Värnamo city har blivit mer otrygg?
– Först och främst är det viktigt att poängtera att Värnamo inte sticker ut på något sätt mot andra platser i Sverige i sammanhanget och att antalet anmälningar om brott har inte ökat. Däremot har den upplevda otryggheten ökat markant och om det beror på ett tuffare klimat överlag, medias rapportering med mera eller inte är inte jag rätt person att svara på. Oavsett så är det illavarslande och måste åtgärdas. Av svaren att döma finns det flera faktorer som skapar otryggheten. Många butiker uppger att det är fler alkohol och/eller drogpåverkade personer som uppträder aggressivt och obehagligt i City. Det finns ett antal saker att göra för att skapa ett tryggare City framåt. Bland åtgärderna som sker just nu så deltar Värnamo City i trygghetsvandringar tillsammans med polis, kommunrepresentanter, fältarbetare och skola. Under trygghetsvandringarna identifierar vi olika områden i City där insatser behöver göras på både kort och lång sikt. Sedan är det viktigt att de som drabbas polisanmäler brott som begås. Butikerna är duktiga på det, men det kan bli bättre. Här behöver City tillsammans med polis och kommun stötta upp med utbildning och information.
Hur upplever du trygghetssituationen i city?
– Trygghetssituationen är för det mesta god, men inte tillfredsställande. Ingen ska behöva känna sig otrygg i city eller någon annanstans heller för den delen.
Majoriteten av butikerna upplever att man inte har förutsättningar att hantera situationer som uppkommer och vill gärna se väktare på stan, patrullerande poliser och kameraövervakning. Hur ser du på det hela?
– Värnamo City har tagit butikernas oro på största allvar och vi har under sommaren haft en inhyrd väktare under vissa tider i City. Från Citys sida var det en självklarhet att göra en snabb insats så att personalen i våra butiker känner trygghet. Bedömningen att ta in en vakt delades inte av kommunen som hellre ville fokusera på en mer långsiktig lösning. Vi är helt överens med kommunen om att skapa långsiktiga åtgärder, men vi ansåg ändå att vi måste göra en insats på kort sikt. Att polisen patrullerar och är synlig är jättebra, men inte lösningen på problemet. Situationer kan hända när som helst under dygnet och olika verksamheter har olika öppettider. Öppettiderna är generösa och vissa dagar har vi verksamheter som är öppna mellan sju på morgonen till två på natten. När något händer behöver vi ha snabba kontaktvägar så att situationer kan lösas snabbt och enkelt. Kameraövervakning är något vi har diskuterat sedan tidigare i samband med den våg av inbrott som drabbade oss för ett par år sedan. Vi får titta närmare på det.