Nyheter

Centerpartiet: ”Vi måste värna om nattis”

Nyheter Centerpartiet i Värnamo kommun är eniga. Nattisverksamheten måste fortsätta. – Det är viktigt att vi fortsätter värna om den, säger Axel Hilding (C).

Centerpartiet i Värnamo kommun är eniga. Nattisverksamheten måste fortsätta. Bilder: Pressbild/David Alin

I veckan hade Centerpartiet ett kommunalt beredningsmöte i Gällaryds församlingshem. Där lyftes och diskuterades flera aktuella ämnen, bland annat nattis framtid. Efter en diskussion tog partiet beslutet: behåll nattis som det är.

– Som en mänsklig tillväxtkommun som ska vara attraktiv och erbjuda god service för alla så gäller det att vi värnar om nattis överlevnad och ser till att de får jobba på som vanligt för att tillgodose alla människor med god service. Det går inte som huvudman att kräva att om man jobbar natt inom äldreomsorgen och är  ensamstående förälder att de får ordna omsorg på egen hand nattetid, det går inte ihop. Som kommun måste man erbjuda helheten, så det är viktigt att vi fortsätter att värna om det, menar Axel Hilding (C).

– Med ledord som attraktivitet och varumärket Värnamo kommun vill vi visa att vi är en kommun som ser positivt på framtiden och att vi vill växa hållbart. Då gäller det att vi kan erbjuda den servicen och de tjänsterna också för de medborgare som har svårt att få ihop vardagen med barnomsorg, som är ensamstående och som kanske inte har mor- eller farföräldrar på orten. Då står man där och har inget annat väl än att söka barnomsorg. Familjesituationen i dag ser inte ut som den gjorde för 30-40 år sedan. Tendensen är att det blir fler ensamstående föräldrar som jobbar för att få ihop livspusslet och då är det viktigt att vi som centerpartister ser den lilla människan och försöker underlätta så mycket som möjligt för föräldrarna. Det bidrar till en god trivsel och innebär att vi har en god produktivitet också att vi har välmående invånare, säger han.

– Ska vi spara pengar så ska vi spara på rätt områden. Vi ska inte dra in på kvalitet och service. I första hand ska vi spara på organisationen och se om man kan effektivisera där. Om man ser med facit i hand så blev centraliseringen av administrationen inom barn- och utbildningsförvaltningen från rektorsområdena inte bra. Den har gett motsatt effekt och vi har blivit ännu ineffektivare, menar jag. Det är bättre att vi försöker spara in tjänster där och få en mer slimmad organisation som jobbar närmare enheterna, säger Axel Hilding (C).

LÄS MER:  Kan pausa nattis: ”Hur tänker de?”
Taggar

Dela


8 reaktioner på Centerpartiet: ”Vi måste värna om nattis”

Det är rent ut sagt för jävligt att man drar in på utbildning och barnomsorg som stabiliserar och säkrar framtiden och säkrar att människor kan jobba obekväma arbetstider!
Men man kan slänga flera miljoner på idrott. Det känns väldigt fel!

Barn- och utbildningsnämnden går back 15 miljoner, elevantalet sjunker och därmed också anslagen. Nämnden får anmärkning av revisionen för att deras åtgärder inte räcker att täcka underskottet. Samtidigt säger C att nämnden inte får göra något åt det. Inte flytta barn mellan skolorna, inte pausa nattis, inte sänka kvaliteten, inte minska servicen. Ska man spara in på tjänster som C förslår ska alltså personalstyrkan reduceras med cirka 30z–40 tjänster.
Hur ska då skolan lösa sin uppgift?
Barnen har rätt till en vettig utbildning. Ta bort lyxen med små bullerbyskolor som bara föräldrar romantiserar. Lår barnen få sin rätt till bra utbildning i skolor med underlag att resurssamla.
Ensam tjej i årskurs fyra vill inte till Bullerbyn, hon vill ha kompisar

Varför inte göra inventeringar på alla dessa ”hitta-på-tjänster” som finns i kommunen? Då kanske problemet redan är löst. Där någon borde göra det någon inte gör som någon annan borde ha gjort!

Inte undra på att de leker med alla våra pengar, och inte fördelar resurserna rätt.

De ska gå till vår framtida generation och en slant till de äldre som byggt upp det – och inte till gamar som bara är leksna på andras pengar/skatt…

Nu när ordförande inte är Centerpartist på papperet så kan Miljöpartiet hålla med om resonemanget som Centerpartiet har i denna fråga med ledartröja i Alliansen under 50 år, men det gäller att ha majoritet i beslutet i fullmäktige. Vad står era allierade i denna fråga? För att ta hjälp av oppositionen finns väl inte på kartan.
Nu verkar det som social hållbarhet kan prioriteras högre inför budgetbeslut för 2025.

Det finns så många chefer och mellanchefer som man kan dra ner på, och spara pengar på.
Om vi ska ha kvar personal i till exempelvården med obekväma arbetstider så måste vi ju också ha barnomsorg.

Lite udda att Centerpartiet skriver en kritisk insändare i ett ärende, som de själva kan ta det avgörande beslutet om. Än så länge är det bara tjänstemannaförslag, som utbildningsnämnden skall väga in i sitt beslut om volym och driftsbudget. Centerpartiet (och Alliansen) har haft majoritet i kommunen i flera decennier. Sparkraven på skola och utbildning är konsekvenser av denna majoritets beslut.
Handlar det egentligen om en splittring inom centerpartiet, där tätortsfalangen är konservativ och landsbygdsavdelningarna ligger närmare riksorganisationens mer liberala syn?

Skall vi kunna ha företag och service till kommuninvånarna så måste det ju finnas barnomsorg, även för de som jobbar natt. Jag tror att besparingar på detta område gör Värnamo mindre attraktivt som kommun. I vissa ändar sparas det och i andra verkar det inte finnas några begränsningar……

Kommentarsfunktionen är stängd