Nyheter

Centerpartiet om framtiden för landsbygdens skolor

Nyheter Värnamo kommun är en förebild som en framåt landsbygdskommun. Vi måste visa detta i praktisk handling genom att investera i våra landsbygdsskolor i stället för att avveckla dem. Det menar flera centerpartistiska företrädare i en debattartikel inför barn- och utbildningsnämndens sammanträde kommande vecka.

Centerpartiet i Värnamos uttalande inför BUN:s möte den 22 januari

Centerpartiet står för en politik som möjliggör att människor ska kunna bo och verka i hela vår kommun med god tillgång till kommunal service. Vi står fast vid kommunfullmäktiges beslut från den 29 maj 2019 (översiktsplanen som tar sikte på 2035): ”Förskolor och skolor ska finnas där människor bor, och därför vill kommunen satsa på och utveckla även landsbygdsskolorna.”

Därför vill vi göra följande förtydligande och programförklaring, baserat på våra grundvärderingar och en tydlig framtidstro för landsbygden i Värnamo kommun.

För barnen

  • Rimliga restider
    Barn ska inte behöva tillbringa 10 timmar per vecka i skolbussen. Korta restider innebär mer tid för lek, fritidsaktiviteter och familjetid, vilket är avgörande för barnens välmående och utveckling.
  • Trygghet och hemkänsla
    Att gå i skola nära hemmet under de tidiga åren bidrar till en tryggare skolgång och stärker banden till det lokala samhället. Det skapar en ”vi-känsla” och främjar en långsiktig tillhörighet.
  • Bättre förutsättningar för inlärning
    Mindre klasser möjliggör mer individanpassad undervisning. Detta leder till att barnen får bättre stöd, vilket stärker både deras kunskapsutveckling och självkänsla.

För personalen

  • Attraktivare arbetsplats
    En F–6-skola erbjuder en bredare variation av arbetsuppgifter och en starkare sammanhållning inom personalgruppen än en F–3-skola. Detta ökar både tryggheten och flexibiliteten i det dagliga arbetet.
  • Större personalstyrka och flexibilitet
    Genom att behålla och utveckla F–6-skolor skapas möjligheter för bättre samarbete mellan pedagoger, vilket i sin tur stärker arbetsmiljön och ger en högre kvalitet på undervisningen.

För samhället

  • Landsbygdens framtid
    Skolan är en av de viktigaste faktorerna för att barnfamiljer ska välja att bosätta sig på landsbygden. Den utgör en central del av bygdens sociala och kulturella liv och är avgörande för en levande landsbygd.
  • Ekonomiska konsekvenser
    En nedläggning av skolor leder till att fastighetsvärdena sjunker kraftigt i det aktuella området. Det påverkar inte bara de direkt berörda fastighetsägarna, utan underminerar också kommunens möjligheter till framtida investeringar genom en svagare ekonomisk bas.
  • Krisberedskap
    Lokala skolor med egna kök och vattenförsörjning är en viktig resurs vid krissituationer. De minskar kommunens sårbarhet och stärker beredskapen i hela kommunen.

Ett framåt landsbygdsperspektiv

Värnamo kommun är en förebild som en framåt landsbygdskommun. Vi måste visa detta i praktisk handling genom att investera i våra landsbygdsskolor i stället för att avveckla dem.

När industrin i till exempel Horda gör stora framtidssatsningar visar de sin tro på landsbygdens potential. Kommunen bör följa samma anda av framtidstro och utveckling, inte sända signaler om tillbakagång genom att överväga neddragningar i skolverksamheten. Att förändra skolorganisationen påverkar hela samhället och därmed ska besluten fattas av kommunfullmäktige, och inte barn- och utbildningsnämnden.

Låt oss tillsammans skapa en starkare, tryggare och mer hållbar framtid för hela kommunen. Landsbygden är inte bara en del av vår historia utan också en nyckel till vår framtid.

Centerpartisterna i Barn- och Utbildningsnämnden
Axel Hilding, Henric Johnson, Thomas Carlzon

Taggar

Dela


1 reaktion på Centerpartiet om framtiden för landsbygdens skolor

OBS! Lantbrukare är inte som det nesligt kallas bönner som vill ha skördebidrag och barnbidrag. De jobbar under hårda villkor för dig. De ligger bakom nästan allt i matvaruaffären som kött, mjölk och grönsaker. De tar en liten skärv av priset. Det mesta går till transporter, grossister, handlare, skatter, avgifter och moms. Det är småföretagare som som ofta har bisysslor, till exempel gårdsbutik. De får arrendera ut mark och sälja ut tomter för att klara sig och kunna investera. De ligger också bakom byggvaror i din butik. Fasta värden realiseras först vid försäljning. De arbetar för dig, inte 7-4. Det är en livsstil. För 50 år sedan var vår inhemska försörjningsgrad 80 procent, i dag 40. Bevara landsbygdskulturen, den är viktig! Landsbygdsbor betalar också skatt och vill ha skolor och kommunikationer. Inflyttningen från städerna är god!

Lämna ett svar