Nyheter

Byavandring i Hånger

Nyheter Här följer ett reportage som är inskickat från Hånger. En berättelse om byavandringen, kryddat med mängder av bilder.

Hans Karlander hälsade folk välkomna.  [1/9]

Bengt Ljunkvist hade mycket att berätta.  [2/9]

Trädgårsvy i norra Brusås.  [3/9]

Strandat flyttblock i Klovhallarna.  [4/9]

Ett annat flyttblock i Klovhallarna.  [5/9]

Samling vid Gåsapölen.  [6/9]

Ingvar Martinssom bjöd på skjuts.  [7/9]

Bengt Lundkvist berättade under fikapausen.  [8/9]

Jordkällaren i södra Brusås.  [9/9]

Som på beställning kom det vackra vädret till Hånger på söndagen. Många lockades av den traditionella byavandringen som vid detta tillfälle gick till Norra Brusås. Väl där hälsade Hans Karlander och Ingvar Martinsson välkomna till evenemanget.

 

Ingvar berättade om Brusås, sin uppväxt och om saker som hänt på gården under århundraden. Bland annat när man hade för avsikt att flytta boningshuset från Kärret ner till nuvarande Norra Brusås. Kärret var en plats men även ett kärr. Under den tunga transporten sjönk huset i kärret så man fick flytta in och bosätta sig i stallet hos djuren tills bostaden ställts i ordning.

 

Det blev vandring i Norra Brusås blev och Bengt Lundkvist, som känner till allt om Brusås, guidade oss och berättade om platserna och vad som utspelats där. Han redogjorde på ett intressant och trevligt sätt.

Sedan äntrade man Ingvars traktorekipage och åkte över till Södra Brusås där det blev fikapaus i det sagolika vädret. Bengt hade mycket att berätta om platsen och Hans Karlander redogjorde för Karl Magnussons liv.

 

Han var född I Erikslund och blev så småningom trädgårdsmästare och riksdagsman och bosatte sig i Skövdetrakten. Magnusson har skrivit mycket om sin uppväxt i Södra Brusås och om de knappa förhållanden som han växte upp under. Färden gick sedan vidare till bl.a. ett kulturminne i form av en fornåker och guiderna berättade på ett fängslande sätt.

Denna söndagseftermiddag blev lärorik för alla som deltog i utflykten och man fick lära mycket om Brusås historia och om dess natur.

Taggar

Dela