Nyheter

Bufab summerar en fortsatt stark tillväxt

Nyheter Värnamobaserade Bufab summerar en fortsatt stark tillväxt och resultatutveckling i en utmanande omvärld.  

Arkivbild

Tredje kvartalet 2021

  • Nettoomsättningen ökade med 21 procent till 1 425 (1 181) miljoner kronor. Den organiska tillväxten
    var 20 procent och orderingången var högre än nettoomsättningen
  • Rörelseresultatet (EBITA) ökade till 164 (142) miljoner kronor och rörelsemarginalen uppgick till 11,5 (12,1) procent
  • Justerat för förvärv och omvärderade tilläggsköpeskillingar ökade rörelseresultatet (EBITA) till 182 (142) och rörelsemarginalen till 12,8 (12,0) procent
  • Resultatet per aktie ökade med 18 procent till 2,90 (2,46) kronor
  • Staffan Pehrson har utsetts till ny vd och koncernchef och tillträder i februari 2022
  • Component Solutions Group med en årsomsättning på omkring 280 miljoner kronor förvärvades
  • Efter kvartalets slut genomfördes de två förvärven Jenny | Waltle GmbH och Tilka Trading AB med en årlig omsättning på omkring 190 miljoner respektive 50 miljoner kronor

Januari – september 2021

  • Nettoomsättningen ökade med 22 procent till 4 279 (3 518) miljoner kronor. Den organiska tillväxten
    var 25 procent och orderingången var högre än nettoomsättningen
  • Rörelseresultatet (EBITA) ökade till 526 (361) miljoner kronor och rörelsemarginalen 12,3 (10,2) procent
  • Resultatet per aktie ökade med 56 procent till 9,40 (6,01) kronor

Koncernen i sammandrag

Vd-kommentar

Arkivbild

Den goda efterfrågan vi såg under det första halvåret fortsatte in i det tredje kvartalet. Bufab levererade en hög organisk tillväxt och ett starkt resultat trots en fortsatt mycket utmanande operativ situation på grund av ansträngda leverantörskedjor. Under kvartalet förvärvade vi det amerikanska bolaget Components Solutions Group och efter kvartalets utgång bolagen Jenny | Waltle och Tilka Trading.

Den organiska tillväxten uppgick till 20 procent och beror framförallt, vid sidan av ett svagt jämförelsekvartal, på en fortsatt stark underliggande efterfrågan inom samtliga segment men också på att vi fortsätter att ta marknadsandelar.

Den ekonomiska återhämtningen och den kraftigt ökade efterfrågan efter pandemin har skapat stora utmaningar för industrin globalt. Detta beror framförallt på en väldigt ansträngd försörjningskedja och ökade priser på råmaterial och transporter, men också på grund av att det nu råder kapacitetsbrist på många håll i leverantörsledet. Sammantaget skapar detta osäkerhet och merarbete i hela vår organisation, vilket förväntas fortsätta åtminstone in i första halvan av 2022.

Vi har liksom de flesta andra företag drabbats av stora prisökningar på råmaterial och frakt men har hittills kompenserat för detta genom att föra dessa vidare till kund. Detta arbete, tillsammans med de högre volymerna relativt jämförelsekvartalet, har resulterat i en god bruttomarginal i kvartalet.

Andelen rörelsekostnader ökade i kvartalet men justerat för förvärv och omvärderade tilläggsköpeskillingar ligger andelen rörelsekostnader fortfarande på en historisk låg nivå. I takt med att samhället i de flesta marknader nu börjat öppna upp så har vi bland annat ökat rekryteringstakten och investeringarna i vår egna verksamhet för att säkerställa framtida tillväxt. Dessa investeringar skall inte bara leda till ökad tillväxt utan också i en förbättrad effektivitet vilket i sin tur skall ge oss en god och hållbar lönsamhet framledes. Justerat för förvärv och omvärderade tilläggsköpeskillingar ökade vårt rörelseresultat och rörelsemarginal väsentligt relativt jämförelsekvartalet.

Vi har ett fortsatt fokus på förvärv och vi har en stark pipeline av potentiella förvärvskandidater i flera geografier. Detta resulterade under kvartalet i att vi förvärvade Components Solutions Group, vilka vi följt sedan 2013. Bolaget som har en årlig försäljning på omkring 280 miljoner kronor och 85 anställda kommer att stärka vår position på den nordamerikanska marknaden, som vi ser som en av våra potentiellt stora tillväxtmarknader framgent. Genom många möten de senaste åren har vi lärt känna företaget väl och vi ser stora likheter med Bufab.

Efter rapportperiodens utgång förvärvade vi även bolagen, Jenny | Waltle och Tilka Trading, med en omsättning på 190 miljoner kronor och 43 anställda respektive en omsättning på 50 miljoner kronor och 18 anställda. Bolagen bedriver verksamhet i Österrike respektive Sverige. Vi har följt bolagen de senaste åren och även här ser vi stora likheter med Bufab.

Under kvartalet utsåg styrelsen Staffan Pehrson till ny vd och koncernchef för Bufab med tillträde den 1 februari 2022. Staffan har en lång och gedigen erfarenhet från ledande befattningar framförallt hos Nefab Group och inom Ericsson-koncernen och hans bevisade ledarskapsförmåga, tekniska kompetens och affärsmässighet lämpar sig väl för Bufabs framtida behov. Vi ser alla fram emot att välkomna honom i februari.

Utmaningen framöver blir att möta normaliseringen av kostnadsnivån med ytterligare ökad produktivitet och att hantera den ansträngda försörjningssituationen på marknaden, samt på att fortsätta arbetet med att föra ökade kostnader för råmaterial och transport vidare till kund. Jag ser dock positivt på framtiden, då Bufabs erbjudande, i tider som dessa, bör uppfattas som än mer relevant när det kommer till att säkerställa företagens egna försörjning av C-parts. Dessutom ser den goda efterfrågan ut att fortsätta in i det fjärde kvartalet. Tillsammans med fortsatt låga lagernivåer i hela tillverkningsindustrin i Europa och Nordamerika ser jag därför goda förutsättningar för en fin utveckling även framöver.

Sammantaget är vi väldigt stolta över att vi trots en utmanande omvärld har lyckats hålla våra kunder försörjda på ett bra sätt. Jag vill verkligen tacka alla våra 1 450 problemlösare för den otroliga fokus och flexibilitet de uppvisat under året.

Johan Lindqvist
Vd och koncernchef

Taggar

Dela