Nyheter

Budget med koldioxid som valuta

Nyheter Under Klimatveckan lanserar Värnamo kommun ett nytt verktyg för den som vill förstå vad som måste göras för att minska utsläpp tillräckligt mycket och på rätt sätt. Det är resultatet av ett medborgarförslag.

Under Klimatveckan lanserar Värnamo kommun verktyget Climate Visualizer för den som vill förstå vad som måste göras för att minska utsläpp tillräckligt mycket och på rätt sätt. Det är resultatet av ett medborgarförslag. Arkivmontage: David Alin

Förutom Värnamo deltar Gislaved och Tranås i projektet, som görs tillsammans med Klimatrådet. Verktyget heter koldioxidbudget och finns på Värnamo kommuns hemsida.

– Jag tycker att det viktigaste med koldioxidbudgeten är den pedagogiska effekten. Vi lär oss att tänka på vårt återstående utsläppsutrymme på samma sätt som vi tänker kring en vanlig ekonomisk budget – något alla är vana vid. I stället för att prata kronor är det koldioxid som är valutan, säger Martina Palm, miljöstrateg i Värnamo kommun.

Budgeten förbrukad inom sju år

Sveriges Klimatmål anger att vi ska vara koldioxidneutrala senast år 2045, något som också krävs för att nå Parisavtalet. Värnamos koldioxidbudget visar vilken mängd koldioxid vi i Värnamo har råd att släppa ut varje år de närmsta 23 åren.

Den visar också att om vi, som bor och verkar i Värnamo kommun, fortsätter med utsläpp i samma takt som i dag, har vi förbrukat hela vår koldioxidbudget inom sju år. Därför krävs det att vi minskar våra utsläpp med tolv procent varje år från och med i år.

– Ja det blir ju väldigt tydligt vilken utmaning vi står inför och hur bråttom det är, det ska inte underskattas. Hur vi agerar de närmaste åren definierar vår framtid, säger kommunstyrelseordförande Mikael Karlsson i Värnamo kommun.

Hjälp att förstå utmaningen

Men det centrala budskapet med koldioxidbudgeten är trots allt inte den exakta storleken på utsläppsutrymmet eller den exakta utsläppsminskningstakten. Budgeten bör användas som hjälpmedel för att förstå utmaningens omfattning.

En smart funktion i verktyget Climate Visualizer är att du kan se hur länge vår lokala utsläppsbudget räcker i olika scenarier. Du kan följa hur budgeten förändras, beroende på hur utsläppen ökar eller minskar inom en viss sektor.

Värnamos klart största utsläppskategori är inrikes transporter. Hur vi lyckas inom den sektorn är avgörande för hur vi lyckas hålla budgeten och vår del av Parisavtalet.

– Det var ingen överraskning att så stor del av våra utsläpp som kom från transporter. Det bekräftar att vi måste fokusera på det först och främst, menar Mikael Karlsson.

Gemensamt arbete

Värnamos koldioxidbudget visar de utsläpp som sker inom kommunens geografiska gränser.

– För att uppnå de här utsläppsminskningar krävs åtgärder både inom de områden som kommunen har rådighet över och i andra sektorer. Det här utsläppen är våra gemensamma, därför måste vi arbeta tillsammans! säger Mikael Karlsson.

Källa: Värnamo kommun

Taggar

Dela