Budget 2026: Tidiga och förebyggande insatser är Socialdemokraternas ledstjärna
Nyheter Kompetensbank, fler vuxna inom skolvärlden, elevhälsopott, gratis busskort till skolungdomar, allaktivitetshus, multiarenor och en ny simhall. Socialdemokraterna i Värnamo kommun satsar på tidiga och förebyggande insatser i 2026 års budget. – Vår ingång när vi arbetade fram vårt budgetförslag är att det är våra behov av en bra skola och bra omsorg som ska styra hur välfärden ska se ut, organiseras och finansieras!! Inte antal huvuden, säger oppositionsrådet Anetté Myrvold (S).

– Vi lägger fram en budget som gör vardagen bättre och tryggare för vanligt folk. Med det sagt har vi också tänkt att vi inte kan nöja oss med det som vi är tvungna att göra enligt lag, utan vi måste göra det bredare och satsa mycket på förebyggande verksamhet, något som kostar pengar nu men är en bra investering för framtiden, säger oppositionsrådet Anetté Myrvold (S). Bild: David Alin
Precis som föregående år föreslår Socialdemokraterna utifrån rådande budgetförutsättningar en skattehöjning med 50 öre.
– Vi behöver tänka för framtiden, för vi har en ganska hög belåningsgrad, över 1,4 miljarder, och med de investeringar vi har framför oss så kommer det inte att räcka. Problemet är också att vi amorterar ingenting på våra lån, utan bara betalar runt 40 miljoner kronor i ränta varje år och ska vi kunna investera i framtiden med egna medel och kanske börja amortera så behöver vi ligga på ett högre resultat, så vi föreslår att det skattefinansierade målet ska ligga på 3,5 procent. Egentligen räcker inte detta för de investeringar vi har framför oss om vi ska vara helt krassa, men vi inser också att det är svårt att höja det mycket mer, säger Anetté Myrvold (S).
– Man måste göra det här med försiktighet också. Vi lägger fram en budget som gör vardagen bättre och tryggare för vanligt folk. Med det sagt har vi också tänkt att vi inte kan nöja oss med det som vi är tvungna att göra enligt lag, utan vi måste göra det bredare och satsa mycket på förebyggande verksamhet, något som kostar pengar nu men är en bra investering för framtiden. För några veckor sedan besökte jag tillsammans med Entreprenörsregionen Berte Qvarn (i Slöinge). De har en liten slogan i sitt bildspel som säger ”Vi ärver inte jorden av våra föräldrar utan vi lånar den av våra barn”. Då börjar man tänka till vad det är vi ska lämna efter oss, det här skuldberget vi har nu. Ska vi lämna efter det till dem? Undrar hon.
Lärare har ska ha rätt förutsättningar, elever ska få rätt stöd i rätt tid för att klara sin skolgång. Alla har rätt till en meningsfull och aktiv fritid.
– Vi vet att det är brist på vissa ämneslärare på en del skolor och där vill vi att man kan titta på möjligheten att samordna tjänster mellan skolor. Säg att du är mattelärare på skola A, så kanske du också får vara mattelärare på skola B och C. Vi vet i dag att det kan finnas motstånd i att pendla längre sträckor, för att det är dyrt, men då får vi hitta lösningar och skapa de förutsättningarna.
Partiet föreslår även en översyn av rektorsområdenas storlek. Dessutom föreslår de att barn- och utbildningsnämnden gör en kartläggning i varje klassrum av elever som behöver stöd för att klara sin skolundervisning.
– Vi ser ett stort mörkertal i dag. Man har infört resursklasser som är bra en och viktig del för lyckad skolgång, men där är oftast för de elever som blir underkända i större delar av ämnena eller de elever som har någon form av problematik som gör att man inte mäktar med skolan. Men vi har också rätt många elever som kanske har svårigheter att klara svenska, engelska eller matte, som får ingen eller mycket lite hjälp för att klara ett godkänt betyg. Våra lärare behöver rätt förutsättningar för att kunna ge barnen rätt förutsättningar att lära sig. Då kan det vara i form av en extra resurs, extra hjälpmedel och så vidare. Vi ser därför att man göra en kartläggning i varje klassrum.
Som ett led av kartläggningen satsar partiet 16 miljoner kronor under de kommande tre åren på införandet av en pott till barn- och utbildningsnämnden avsedd för att ta in fler resurser i där det behövs och är nödvändigt förskolan, skolan och gymnasiet. Partiet avsätter också 14 miljoner kronor årligen för att kunna erbjuda frukost eller mellanmål i skolan och satsar 3,1 miljoner kronor på att bibehålla och utveckla nattisverksamheten.
– Man säger ju att det inte är många som nyttjar nattis i dag, men det var ju också för att man ska ner förutsättningarna föräldrar som var i behov av nattis. Nattis behöver spegla samhället vi lever idag, så som människor jobbar i dag, vissa jobbar varannan helg, nattskift, kvällsskift med mera. Man ska inte behöva byta yrke bara för att man får barn och har ett yrke där det är svårt att få barnomsorg på obekväm arbetstid. Vi behöver fler barn och det saknas personal i många branscher och vi måste skapa förutsättningar för att Värnamo ska fortsätta snurra
Som ett led i det förebyggande arbetet föreslår Socialdemokraterna flera insatser. Bland annat satsar de tre miljoner kronor årligen på införandet av en elevhälsopott, där elevhälsoteamet ges möjligheter att gå in och hjälpa skolungdomar att få en aktiv och meningsfull fritid, Elevhälsan träffar alla barn och kan lätt fånga upp om det är någon elev som slutat på sin fritidsaktivitet på grund av ansträngd ekonomi i familjen, då betalar vi den avgiften så att man kan få en meningsfull och aktiv fritid. 600 000 kronor under den kommande treårsperioden på att erbjuda en avgiftsfri kulturskola, 800 000 kronor för att kunna anordna sommaraktiviteter med lunch för sommarlovslediga barn och 930 000 kronor på att erbjuda gratis busskort för högstadie- och gymnasieelever under sommarlovet 2026.
– Vi ser de här satsningarna som en möjlighet för ungdomarna att känna sig delaktiga i samhället. För oss handlar det om att ge barn och unga möjligheten att få en meningsfull och aktiv fritid.
Socialdemokraterna föreslår också satsningen på ett allaktivitetshus och flera mobila fritidsledare och har avsatt pengar för skapandet av en ny familjecentral.
– Vi tror att det kan fånga upp personer som kanske inte annars tar sig till en annan familjecentral eller vårdcentral eller barnmorska, så vi tror att det är jättebra att lägga en sådan verksamhet där i ett förebyggande syfte. För att skapa ytterligare meningsfull fritid föreslår partiet att kommunens fritidsbibliotek bevaras och utökas, att multiarenan i Rydaholm färdigställs och att multiarenan i Bredaryd påbörjas, samt att Värnamo Folkets Park bevaras och utvecklas, förslagsvis med en multiarena. Dessutom föreslår partiet en vidareutveckling av Finnvedsvallen och att Wärnamo SK i så fall får en ny friidrottsarena. Dessutom förordar partiet bygget av en ny simhall framför en omfattande renovering av den befintliga simhallen.
– Om vi ska hålla på att lappa och laga saker som gynnar större delen av befolkningen och som skapar attraktivitet till kommunen, då är det kanske bättre att vi satsar på att bygga en ny simhall från första början. Däremot har vi avsatt pengar för att hålla Värnamo simhall i gång under tiden som den nya simhallen byggs, så att vi inte står helt utan simhall under den här tiden. Vi avsätter också 25 miljoner kronor till en renovering av Forshedabadet och pengar för att hålla i gång Värnamobadet.
Partiet förordar även att den omfattande renoveringen av Finnvedens gymnasium kommer i gång snarast.
– Vi behöver en gymnasieskola värd namnet, helst i går, så vi tycker att den måste man börja renovera nu och få färdigt. Det handlar om våra elevers och vår personals arbetsmiljö. Förra året låg prislappen på 65 miljoner, nu är den uppe i 300 miljoner. I den bästa av världar hade vi haft alla linjerna på ett och samma ställe men det inser vi också med placeringen att det inte går.
Förutom en meningsfull fritid ser partiet goda arbets- och levnadsvillkor som en förutsättning för Värnamo kommuns attraktivitet. Bland annat föreslås satsningen på arbetsskor till alla anställda inom kommunen och en fördubbling av friskvårdsbidraget. Inom omsorgen gör partiet en kraftsamling. Utöver satsningen på arbetsskor läggs fokus på hälsosamma scheman, ökad grundbemanning och möjligheten att utreda förkortad arbetstid.
– I dag har vi heltid som norm och vi tycker att det är jättebra att alla som kan vill jobba heltid ska få jobba heltid, men med bra hälsosamma scheman men idag arbetar vi heltid i en deltidskultur och men det behövs ett omtag inom omsorgen, så att man känner att man orkar med sitt heltidsjobb och så att man orkar att ha en meningsfull fritid efter jobbet. Vi har medarbetare som är stolta över det fantastiska arbete de utför men vi behöver snäppa upp i att vara en attraktiv arbetsgivare så att vår personal inte söker sig någon annan stans för att de inte orkar. Det arbetas med det och jag tycker att det har blivit mycket bättre på sina håll så behöver vi bli ännu bättre. Ingen ska vilja byta arbetsplats på grund av arbetsmiljön.
Precis som en omställning inom den kommunala verksamheten blickar Socialdemokraterna mot en grön omställning. För att utveckla trafiksituationen i Värnamo centrum förordar partiet bygget av en tredje bro i Värnamo, den så kallade Pumparebron.
– Många säger att centrum kommer dö om man inte får köra bil genom centrum, men jag köper inte riktigt det resonemanget. Om jag kör bil till centrum idag för att shoppa på Storgatan så kan jag inte parkera utanför butiken utan får parkera på en parkering, Dessa parkeringsplatser kommer fortfarande att vara kvar även om man skulle stänga av åbron. Det vi saknar i dag är ett fungerande trafikflöde runt centrum så att det inte blir stopp överallt. Därför tycker vi att Pumparebron är en viktig bit av helheten mot ett bilfritt centrum utan stopp i trafikflödet. Du kommer inte ha längre till butikerna i detta förslaget.
Men det är inte bara för biltrafiken som Socialdemokraterna vill göra en insats. De avsätter även pengar för att förbättra skyltningen på gång- och cykelvägar.
– Det saknas skyltning över hur naturliga gång- och cykelvägar går i staden. Vi vill ha ett mer hållbart samhälle och för att få det måste man öka attraktiviteten och öka möjligheterna för gång- och cykeltrafikanter som bor i staden att kunna ta sig fram på ett smidigt och tryggt sätt.
Utöver ovan nämnda satsningar föreslår partiet bland annat arbete gällande mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och plan för hur man arbetar med det sistnämnda. Vidare vill Socialdemokraterna att Värnamo Filmhistoriska Festival blir en permanent satsning, samt att skoleleverna i årskurs åtta ges möjlighet till studiebesök på Vandalorum och att kommunens fritidsbibliotek utökas.
I budgeten föreslår Socialdemokraterna bland annat:
– Höjd skattesats med 50 öre: 22,02 procent
– Arbetsskor till alla kommunens anställda
– 14 miljoner kronor årligen i utökad budget till barn- och utbildningsnämnden för att skolorna ska införa frukost eller mellanmål i skolorna.
– 3,1 miljoner kronor årligen i utökad budget till barn- och utbildningsnämnden för att bibehålla och utveckla nattis
– 16 miljoner kronor under tre års tid i utökad budget till barn- och utbildningsnämnden för att kunna anställa fler resurser i skolan
– 3 miljoner kronor årligen i utökad budget till barn- och utbildningsnämnden för inrättandet av en så kallad elevhälsopott, för ökade insatser i skolan och en meningsfull fritid
– 930 000 kronor i utökad budget till barn- och utbildningsnämnden för gratis busskort för elever årskurs 6 till och med årskurs 3 på gymnasiet under sommarlovet
– 800 000 kronor i utökad budget till barn- och utbildningsnämnden för att kunna anordna sommaraktiviteter med lunch för sommarlovslediga barn
– 600 000 kronor under tre års tid i utökad budget till barn- och utbildningsnämnden för att utveckla kulturskolan ska bli avgiftsfri
– 550 000 kronor i utökad budget till barn- och utbildningsnämnden för tillsättning av personal på ny familjecentral i Värnamo
– En halv miljon kronor i utökad budget till barn- och utbildningsnämnden för NIU-inriktning
– Totalt 12,5 miljoner kronor till medborgarnämnden under 2026 och 2027 för satsningen på ett allaktivitetshus och två mobila fritidsledare
– 1,2 miljoner till medborgarnämnden för tillsättningen av två nya fritidsledare till en mobil verksamhet
– 1,12 miljoner kronor medborgarnämnden för etableringen av en ny familjecentral i Värnamo
– 800 000 kronor i ökad budget till medborgarnämnden för införandet av ett meningsfullt sommarlov med lunch i Värnamo centrum
– En halv miljon kronor i ökad budget till medborgarnämnden för arbetet mot mäns väld mot kvinnor och hedersrelaterat våld
– 14 miljoner kronor i ökad budget till omsorgsnämnden för en satsning på hälsosamma scheman, ökad grundbemanning och förkortad arbetstid
– 800 000 kronor till i ökad budget samhällsbyggnadsnämnden för en ny tjänst som markmiljöhandläggare
– 150 000 kronor till kulturnämnden för samverkan mellan Vandalorum och kulturskolan
– Permanent satsning på Värnamo Filmhistoriska Festival
– 3,1 miljoner kronor till teknik- och fritidsnämnden under 2026 för bygget av en multiarena i Folkets Park
– 25 miljoner kronor till teknik- och fritidsnämnden under 2026 för renovering av Forshedabadet
– 25 miljoner kronor till teknik- och fritidsnämnden under 2026 för att investera i markvärme och konstgräs på Finnvedsvallen
– 20 miljoner kronor till teknik- och fritidsnämnden för bygget av friidrottsarena
– 15 miljoner kronor till teknik- och fritidsnämnden under 2026 och 2027 för att rusta upp Finnvedsvallen
– 11 miljoner kronor till teknik- och fritidsnämnden för att rusta upp Folkets Park
– 300 miljoner kronor mellan 2026 och 2028 till teknik- och fritidsnämnden för tidigarelagd renovering av Finnvedens gymnasium
– 402 miljoner kronor till teknik- och fritidsnämnden mellan 2026 och 2030 på en ny simhall
– 10 miljoner kronor till teknik- och fritidsnämnden under 2026 och 2027 på att renovera Värnamo simhall
– 60 miljoner kronor till teknik- och fritidsnämnden för satsningen på Pumparebron
– Två miljoner kronor till teknik- och fritidsnämnden mellan 2026 och 2030 för attraktiva och säkra utemiljöer på kommunens förskolor och skolor
– Fördubbling av friskvårdsbidrag för kommunens anställda
– Knappt 23,5 miljoner kronor till kommunstyrelsen mellan 2026 och 2029 för en satsning på civil beredskap
– En halv miljon kronor årligen till kommunstyrelsen för Värnamobadet
Dessutom föreslår Socialdemokraterna följande uppdrag:
– Att barn- och utbildningsnämnden inför en kompetensbank med alla tjänster inom förvaltningen, se över om man kan anställas i kommunen utifrån kompetensen man har i stället för en specifik skola. (hur många ämneslärare har vi? Kan de arbeta över flera skolor? Ge förutsättningar att pendla mellan skolor på arbetstid)
– Att barn- och utbildningsnämnden ser över rektorsområdenas storlek, kan man minska antalet rektorsområden på sikt? Vad får det för eventuella konsekvenser
– Att barn- och utbildningsnämnden gör en kartläggning för varje klassrum hur många elever som behöver stöd för att klara ämnet man undervisar
– Att elevhälsan ska utvecklas och ges bättre förutsättningar
– Att medborgarnämnden får i uppdrag att upprätta en plan för arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck.
– Att omsorgsnämnden får i uppdrag att införa hälsosamma scheman
– Att omsorgsnämnden får i uppdrag att utreda möjligheten till förkortad arbetstid.
– Att omsorgsnämnden får i uppdrag att öka grundbemanningen där det behövs
– Att kommunstyrelsen ger HR i uppdrag att kartlägga inom vilka förvaltningar och verksamheter det är aktuellt att införa arbetsskor till personalen och att göra en prioriteringsordning för införandet samt att upprätta nytt regelverk/ policy för arbetskläder inklusive arbetsskor