BSV renoverade anrik herrgård
Nyheter Hur kombinerar man en gammal herrgård med ny teknik? Den utmaningen ställdes Värnamoföretaget BSV Arkitekter och Ingenjörer AB inför, när de projekterade ombyggnationen av Rosenlunds herrgård i Jönköping.
Rosenlunds herrgård är en av Jönköpings mest kända äldre byggnader. Den är belägen med utsikt över Vättern och huvudbyggnaden stod färdig 1788. Byggherre var Gustaf Mauritz Posse, vice president vid Göta hovrätt. Posse var känd som något av en reformator inom svenskt lantbruk och Rosenlund kom att utvecklas till en mönstergård i regionen. Egendomen stannade länge inom släkten, men ägs av Jönköpings kommun sedan 1936.
I dag använder Jönköpings kommun byggnaden som ett konferenscenter. En av aktörerna bakom ombyggnationen är BSV Arkitekter och Ingenjörer AB i Värnamo, som projekterade arbetet.
– Vi har ett ramavtal med Jönköpings kommun och blev tilldelade det här uppdraget. Det tog ungefär ett år att rita och det har tagit ytterligare ett år att bygga. När vi jobbar med kulturhistoriska byggnationer har vi stort sett alltid med en antikvarie, i det här fallet länsantikvarien. De är fenor på arkivsökning och gamla material, som hjälper oss att ta rätt beslut när vi väljer material och inredningsdetaljer, säger Maria Lindahl, arkitekt och projektledare.
Hon berättar om första besöket på herrgården.
– På väggarna fanns välbevarade väggmålningar och fina träsmiderier. I ett av rummen fanns blommiga tapeter. På golvet låg trasiga plastmattor och det fanns en del fina golv kvar när man tittade under. Överlag var det ganska sönderrenoverat på insidan. Exteriören var kanonfin, knappast rörd.
VD:n Johnny Grauengaard berättar att det fanns stora utmaningar med att skapa en konferensanläggning i en gammal byggnad.
– Mycket handlar om att dölja den moderna tekniken och att ha extra omsorg speciellt vid installation av ventilationsanläggning. I och med att herrgården ska användas som konferensanläggning ska det finnas bra akustik och god luft i lokalerna.
Projektering och byggnation tog två års tid och Maria Lindahl ser med glädje tillbaka på byggprocessen.
– Nu när verksamheten är i gång möts man av en passionerad personal som sköter om anläggningen och det är bra för vi ska vara måna om att bevara och visa våra historiska byggnader för kommande generationer. Som arkitekt är det roligt få göra blandade uppdrag. Det var roligt att få en modern verksamhet in i en historisk byggnad. Vi fick in all teknik diskret och på bästa sätt, säger hon och skrattar.
Johnny Grauengaard och Maria Lindahl gläds över byggprocessen.