Brunos krönika: Tvättbjörnarna i Kyoto
Nyheter "Det var så att en teveserie om en tvättbjörn blev så populär att japanerna började importera tvättbjörnar som husdjur. Men när de blev stora och satte i gång att bitas tröttnade japanerna och släppte ut dem i det fria. Ack, det skulle man inte ha gjort!" Detta berättar Bruno Franzon om i sin 93:e krönika.
Tvättbjörnarna i Kyoto
Naturens varelser – djur, fåglar och insekter. Ute i det vilda. Inne i mediernas värld. Inuti teven. Överallt dyker de upp. Varje dag lär jag mig något nytt om vad som finns i naturen. Om zoologi, ornitologi, entomologi etc. Det finns så många underliga varelser i vår värld. Vi människor är väl egentligen den mest förunderliga arten. Åtminstone på den här planeten.
Tvättbjörnar är fascinerande djur. De är oerhört anpassningsbara och kan vara till stor nytta i olika miljöer. Till exempel hjälper de till att kontrollera beståndet av gnagare och insekter genom att käka dem. Och genom sitt grävbeteende luftar de jorden och främjar på så sätt växttillväxt.
Tvättbjörnarnas iögonfallande svarta banditmask runt ögonen reducerar bländning och skärper nattsynen. Ja, visst är de söta och charmiga!? Nu talar jag inte om ”Tvättbjörnarna” i Värnamo, de har bara ett fyndigt firmanamn ; ) Du skulle kanske rentav vilja ha en tvättäkta tvättbjörn som husdjur? Men då ska du veta att på flera ställen i världen har de blivit ett stort problem genom alla skador som de åsamkar. Till exempel i Japan, Kyoto.
Det var så att en teveserie om en tvättbjörn blev så populär att japanerna började importera tvättbjörnar som husdjur. Men när de blev stora och satte i gång att bitas tröttnade japanerna och släppte ut dem i det fria. Ack, det skulle man inte ha gjort! Snart vimlade Kyoto av tvättbjörnar. Luriga som tjuvar om natten tog de sig in överallt i jakt på föda. Mot buddhisternas heliga tempel, dessa som påstås skyddas av förfädernas andar, visades ingen hänsyn.
Tvättbjörnarna kröp in där, bosatte sig. Deras skit har fått träet i templen att murkna.
Allt är förgängligt. Inte minst våra kroppar. Slutligen återstår bara ben och tänder. Även religion kan vara förgängligt. Fast buddhism är faktiskt egentligen ingen religion. Mer filosofi, existentiellt tankegods. Sånt består bortom alla illusioner och begränsade mänskliga föreställningar, även om templen är förgängliga och faller sönder av charmiga tvättbjörnars avföring.