Nyheter

Brunos krönika: Maja Nyblom

Nyheter I Bruno Franzons 27:e krönika står Maja Nyblom i fokus.

Maja Nyblom, du stjärna där!

Maja Nyblom – vilken härlig och beundransvärd kvinna! Maja drev Palace Hotel i Hultsfred och där skötte hon som 90-plussare allt ifrån bokning, matlagning, bäddning och städning. År 2007 fick hon både sig själv och sitt livsverk förevigat i en tevedokumentär.

Alla människor har en livsberättelse. Men somliga lyckas gestalta sina liv på extraordinärt vis. Som Maja Nyblom. Hon var som ett med sitt Livsverk. Nu kan jag inte låta bli att associera till Heisenbergs osäkerhetsrelation som säger att det inte går att skilja på den som utför experimentet och på experimentet självt. På kvantmekanisk nivå är det så och jag har insett att den andliga verkligheten kan fungera på liknande sätt inom våra medvetanden.
Maja hade säkert höjt på ögonbrynen och skrattat gott åt detta. Men visst hade hon förstått kvintessensen. Jobbet på Palace Hotel var hennes allt.

Gästerna. På Hultsfredsfestivalen kom de i mängd, hotellet blev fullbelagt. Det fanns till och med rum att hyra för ungdomar i källaren. Då trivdes Maja. Hon älskade att umgås med gästerna. Ta ett glas tillsammans med dem om kvällarna. Pussa på KILLARNA! Speciellt välkomnad var en gäst som kom varje år. Stuart. Engelsmannen. Maja var kär i den betydligt yngre gentlemannen Stuart. Underbart att se Majas förväntan, hennes lysande ögon som speglade förälskelsen!
Tänk: det är aldrig för sent i livet att bli kär! Pirret finns kvar. Även vid 93 års ålder kan Amors pilar träffa ett människohjärta.

Bruno Franzon. Arkivbild: David Alin

Hur fint är det inte att se Maja på festivalområdet i Hultsfred tillsammans med alla dessa tatuerade piercade young rockers. Maja Nyblom är en av de häftigaste människor som jag har sett i mitt liv!

Och så tyckte hon om att gå på speedway, hon älskade ljudet från hojarna.

Maja dog året därpå, 2008. Då var Palace Hotell fullbokat inför Hultsfredsfestivalen. Maja hade varit på dans dagen innan hon dog. Må denna vidunderliga medmänska aldrig bli bortglömd! Vi behöver även retroinfluensers i vår ack så ungdomsfixerade tid. Och om livserfarenhet, energi och lust förenas hos äldre kan det ju vara inspirerande även för yngre.
”De döda skola tala står det i Bibeln” sa min salig morbror Torsten Sjöblom i Gnosjö. Den profetian har gått i uppfyllelse med råge i Majas fall med hänvisning till Svt:s arkiv.

Jag hoppas så innerligt att Maja även nu i sin himmel dansar och att hon tar emot gäster på sitt tidlösa Heart Palace Hotel.

Taggar

Dela