Nyheter

Brunos krönika: I en annan värld fast samma

Nyheter Bruno Franzons 29:e krönika är skriven på blandsvenska och handlar om vår svenska tvättstuga, kärlek över gränserna och integration.

Jag bor i en annan värld men du bor ju i samma

Bruno Franzons 29:e krönika handlar om vår svenska tvättstuga, kärlek över gränserna och integration. Bild: Pressbild

Hej kompis! Jag Bruno vill berätta om vår svenska tvättstuga. Själv jag inte tvätta så jätteofta men när jag gör det blir kilon med kläder. En del av dem så styva att de nästan som upprättstående, självgående varelser. Eller kanske med bättre liknelse: torkad lutfisk.

En dag jag träffa en flicka från Somalia där. Hon ensamkommande flyktingbarn. Jag säga till henne: ”Du glömt sköljmedel i facket här men det gör ingenting, det sköljas tillsammans med mitt och det blir BRA!”

Flicka från Somalia mycket gott skratta. Lite som kärlek, du vet.

Åh, svenska tvättstuga! Sociala träffpunkt. Här är integration, solidaritet. För alla som vill, för alla med öppet och vackert hjärta. Vidhjärtenhet, för att tala med rysk gigant, Dostojevskij.

Ty så är det. Vi komma från samma Gud, du och jag. Allesamman. Vi ska inte bråka om vilken som bästa Guden. Det inte handla om religion och vem som har sannaste budskap och finaste profeten.

Allt handlar om kärlek. Finns på världens alla språk: Kaerlighed. Kaerlighet. Love. Liebe. Amour. Amor. Milosch. Agape. Jag har förstått, jag förstår nu. Viktigast de tre F:en: Förståelse, Förlåtelse och Försoning. Hjärtats ljus kan krossa hat som skoklacken lus.

Ernst Brunner skrivit bok på bibelord: Känneru brorsan?” Tag vara på din broder! Dessa kärnfulla orden, som guld att komma ihåg.

 

Bruno Franzon. Arkivbild: David Alin

Okej, kompis, jag tänka det mycket bra men religionen glömt bort kvinna. Bibeln och alla heliga urkunderna är mannens historia främst av allt. (Kvinna) satt inom parantes. Ja, just det. Historien av Man dikterad.  Kriget. Allt som är dumt mannen initierat. Kungarna. Hövdingarna. Presidenterna och Hans män. Militärerna. Gubbarna som tänka med kuken. Skitviktiga tjänstemännen med alla sina papper i portföljen, svarta intelligensproteser.

Nu vi leva i annan tid och jag inte ska generalisera för nu det också finnas kvinnor på maktpiedestal.

Vi måste sluta dela oss i Vi och Dom. Vi alla olika men ändå samma. Som stor poet, Gunnar Ekelöf sagt:

”Jag bor i en annan värld men du bor ju i samma.”

Så vi får samsas. Ingen får ge fingret, spotta och säga till flykting: Stick! Vi inte vill ha dig här!

Vi måste tänka med både hjärta och hjärna, du vet. Snälla kompis: Öppna din dörr (men glöm inte hålla Coronaavstånd ) för bror och syster oavsett hudfärg, kultur och religion. Också då DOM kan ge till DIG fina saker tillbaka. Självklart jag menar inte bara kebab och falafel och sånt, jag menar de kan ge dig nya perspektiv och kultur av berikat mått.

Shalom på dig, min bror och syster!

 

Taggar

Dela