Nyheter

Brottsligt att hosta på andra

Nyheter Att medvetet hosta på andra kan vara ett brott. Det uppger polisen Jönköping.  

Bild från Polisen

– Konsekvenserna av corona-virusets framfart i världen blir allt tydligare. Samtidigt ser vi också en våg av medmänsklighet, hänsyn och vilja att hjälpa de mest utsatta. Därför känns det fel att behöva skriva den här texten men uppenbarligen är det inte alla som tar situationen på allvar, noterar polisen på Facebook.

– Vi får in rapporter från flera platser runt om i polisregion Öst där någon eller några medvetet hostar mot personer de möter på gatan. I vissa fall ihop med att man säger sig vara smittad av corona. Något som kan uppfattas väldigt obehagligt av den som blir utsatt. Då rör det sig inte bara om ett osmakligt och olämpligt skämt utan blir även ett agerande som kan vara brottsligt.

– Den som medvetet tillfogar en annan person sjukdom kan misstänkas för misshandel. Sker samma sak av oaktsamhet kan det röra sig om vållande till kroppsskada eller framkallande av fara för annan. Mest troligt blir rubriceringen ofredande som i den pågående förundersökning vi har där två unga killar kan misstänkas för att medvetet ha hostat mot förbipasserande. Den förundersökningen pågår och vi har goda förhoppningar om att kunna få tag i personerna bakom.

– Nu till vår uppmaning. Vi skulle vilja ha er hjälp att få stopp på den här typen av beteende. Där kan alla hjälpa till på olika sätt. Dels genom att vi alla markerar att det här är olämpligt. Prata om det, gärna med dina ungdomar om du är förälder. Förklara att det kan vara brottsligt. Men också genom att anmäla till polisen om du blir utsatt. Då får vi en möjlighet att utreda och förhoppningsvis inser snart fler och fler det olämpliga, oavsett vad den egna intentionen med beteendet var.

– Ta hand om er och när det kommer till hur vi ska bete oss för att minska risken för smittspridning är mitt råd enkelt. Följ Folkhälsomyndighetens uppmaningar.

Taggar

Dela