Nyheter

Broar byggs vid slutövning

Nyheter Den stora internationella övningen Aurora blev inställd på grund av rådande läge. Men på Skillingaryds skjutfält genomförs just nu en generalrepetition inför kommande. Del 1 av 3. De tunga militärfordonen anländer till skjutfältet

Norra Strandvägen mellan Vaggeryd och Skillingaryd  [1/7]

De tunga militärfordonen med broarna kom från Vaggeryd  [2/7]

Fordonen kör av vägen och in i skogen  [3/7]

...för att lasta av broarna  [4/7]

Värnpliktiga, två per fordon, lossar broarna från fordonen  [5/7]

...några kommer från Lagan och ska ut på Norra Strandvägen medans...  [6/7]

avlastning av broarna sker intill  [7/7]

Närmare 300 militärer, varav 130 unga värnpliktiga gör den här veckan sin slutövning i skogarna mellan Vaggeryd och Klevshult. Vi träffar Bruno Clason, överste löjtnant, vid Miliseum i Skillingaryd innan vi följer med honom ut för att se hur militären bygger broar.

– Aurora blir tidigast 2022 och vi ser det här som en generalrepetition inför denna, nu när det inte riktigt blev som det var tänkt. För att en värnpliktig ska kunna bli krigsplacerad ska en slutövning har utförts. Därför arrangerade vi denna ”istället” för den stora Aurora som skulle varit besökt av betydligt många fler tusen deltagare, börjar överste löjnant Bruno berätta.

Vi kommer under torsdagseftermiddagen få besöka tre olika platser på Skillingaryds skjutfält med tre olika sorters brobyggnationer.

– Vi kommer öva fältarbete för rörlighet. Det här skulle även övas under Aurora så det en liknande övning, om än i mindre skala. Det momentet vi övar på under slutövningen är övergångsområden. E4:an är utslagen från Torsvik till Skillingaryds Södra. Vi tar in förbanden vid Götafors och ut vid Klevshult utan att använda de ”normala vägarna”, fortsätter Bruno.

Vi åker norröver mot Vaggeryd på Norra Strandvägen, som är hyvlad och nygrusad inför slutövningen. Vi ska få se den stora krigsbron 8 komma.

Halvvägs upp till Vaggeryd får vi parkera bilarna. Mot oss kommer de gigantiskt tunga fordonen från norr och ska in ”rätt in i skogen”.

Vi träffar plutonchefen som berättar mer;

– Vi bygger stridstekniska anfallsbroar som klarar 80 ton. Första maskinen är en ingenjörsmaskin. Den är utrustad med diverse extra utrustning som schaktblad, både för att göra väg och förhindra väg för fiende. Efter ingenjörsmaskinen följer de andra tunga fordonen som kommer här, som ni ser. Jag följer plutonen, ser vad som händer och övervakar densamma. I min grupp är det 11 värnpliktiga och alla är födda 2000. Efter slutövningen här så har de varit inne i det militära i 11 månader och vi alla kommer från Ing2 i Eksjö. I plutonen är det blandat tjejer och killar som lärt sig de tunga fordonen och nu transporterat dem från Eksjö. 

I varje fordon jobbar två värnpliktiga som i dagarna har transporterat de stora fordonen från Eksjö till Skillingaryd för att anlägga anfallsbroar. Med de ekipagen de anlänt till skogen med mäter antingen 14 meter eller 26 meter per bro och totalt har 9 broar transporterats. 

Del 2 kommer imorgon då vi ser hur en däcksbro blir till över Lagan.

Taggar

Dela