Breddare, byline och horunge…
Nyheter Inom de flesta yrkesgrupper finns det särskilda slangord.
I dag berättar vi lite om journalisternas slang som kanske oftast används internt men då och då har orden halkat ur munnen och en del har stått som frågetecken.
Det finns faktiskt en journalistordbok på internet och den drivs av Nick Näslund. Adressen är
https://www.mediemanniskan.se/journalistordboken – kika gärna in där.
Vi saxar några uttryck ur denna ordbok – plus lite egna kommentaer.
Breddare = Bild som placerats på bredden i en tidning eller på nätet, det vill säga att bilden är bredare än vad den är hög. I vår nättidning använder vi nästan enbart breddare då ”höjdare” är mer otympliga i en nättidning.
Brödtext = Den största delen av textinnehållet i en artikel, det vill säga den löpande texten. Ordet har sitt ursprung i att anställda förr fick olika mycket betalt beroende på hur långa texterna var. Själv minns jag att ersättningen ett tag var 15 öre per rad.
Byline = Signatur efter innehållet i tidning eller på webben, innehållande namn och ibland titel och kontaktuppgifter på den som skapat innehållet. När bylinen innehåller bild kallas den bildbyline.
Dårrad = Kort överrubrik som ska förklara rubrikens sammanhang bättre. Används ofta för ämnesbeskrivningar eller ortsnamn, exempelvis ”Teater” eller ”Motala”. Ordets ursprung har olika förklaringar: Vissa hävdar att dårraden användes för att namnge den som uttalade sig när rubriken bestod av ett citat. Andra menar att dårraden syftar på att den extra rubriken till och med skulle få dårarna att förstå vad de läste.
Dragare = Bild som ska dra in läsaren till innehållet. När en tidning eller nyhetssajt drar på en bild riktar de särskilt fokus på bilden genom storlek och placering. Kallas också dragarbild.
Ettan = Förstasidan i en tidning eller på en nyhetssajt. Ettan innehåller ofta en överblick över de största eller senaste nyheterna och består av pufftexter. Vi försöker i vår tidning att ha en ettantext och en ettanbild som inte är för lång respektive för hög. Orsaken är att vi villa att så mycket som möjligt av tidningens olikaartiklar ska kunna ses.
Horunge = Ett ensamt ord eller textrad som hamnat i en annan spalt eller på en annan sida än resten av stycket.
Höjdare = En bild som står på höjden, det vill säga är högre än den är bred.
Kom gärna med egna förslag vad vi ska avhandla: Skriv till etikett@skillingaryd.nu.
Mer kring språket
TT-språket är en samling skrivregler, ord och begrepp till hjälp för alla som skriver. Kika gärna in på dess hemsida för där kommer vi att hämta de flesta tipsen vi kommer att förmedla: https://tt.se/tt-spraket/skriv/. Vi kommer även att ge tips på andra bra sidor som Språkrådet.
Tilläggas kan att även vi journalister gör fel. För att minska förekomster försöker vi också att studera TT-språket.
De flesta felen vi gör är dock av annan natur:
Vi skriver för fort och ser kanske inte att vi tappat något ord eller kanske skrivit itne i stället för inte.
Vi skriver kanske av slentrian idag i stället för i dag eller eller 5–600 i stället för 500–600.
Vi glömmer kanske att ta bort en engelsk förkortning eller att ett namn som HV 71 ska särskrivas då bokstäver och siffror oftast inte ska skrivas samman.