Nyheter

Bränslepriserna ett hot mot landsbygden

Nyheter Nu hörs allt högre protester mot priserna på bränsle

Arkivbild

Under senaste veckan har priserna på fordonsbränsle stigit kraftigt, framförallt på diesel som ökat med 60 öre/liter senaste veckan. Det är kostnader som drabbar transportsektorn, researrangörer och inte minst jord- och skogsbruk. Dessutom slår det hårt mot arbetspendlare som inte har något alternativ till egen bil för att kunna sköta sitt jobb.

Reseavdraget är på 18,50:-/mil och har varit oförändrat sedan 2007, samtidigt har gränsen för avdraget höjts så att de första 11000 kronorna inte är avdragsgilla och det är en höjning med 4000 kronor från 2007. Samtidigt har priset på bensin stigit rejält under dessa år.

Teknikens Värld har beräknat ett snittpris på bensin historiskt och omvandlat allt till dagens penningvärde. När reseavdraget höjdes senast, 2007, var snittpriset på bensin 13,12. När 2018 inleddes låg priset på 14,86 som nu har stigit till 16,16 i skrivande stund. Prisökningen för diesel är ännu högre.

Det har ännu inte hörts några röster i politiken om nödvändigheten av höjda reseavdrag, men frågan är om det kan gå obemärkt förbi i den dagliga debatten. En stor del av Sveriges befolkning säger att den egna bilen är det alternativ de har.

Taggar

Dela