Nyheter

Brandstation får ansiktslyft: ”Äntligen”

Nyheter Efter närmare 30 års användning begåvas brandstationen i Värnamo med nya portar framöver.

Brandstationen i Värnamo. Pressbild: Värnamo kommun

1995 byggdes den nuvarande brandstationen i Värnamo. En av sakerna som kännetecknar byggnaden är de 16 portarna på framsidan. De har varit med från första början och börjar efter snart 30 års användning bli uttjänta. Nu är det dags för dem att bytas ut. Det står klart efter att en upphandling genomförts. Pär Liljekvist på räddningstjänsten i Värnamo välkomnar beskedet.

De portar som nu ersätts är från 1995 när brandstationen byggdes, så det är en avsevärd skillnad utifrån värmeisolering med mera. Då portarna som nu ersätts är så gamla har vi inte sällan behövt ”stänga av portar” i väntan på reservdelar. Det har dessutom varit så att räddningstjänsten fått tillverka reservdelar ”ute på stan” (typ svarva kugghjul) och därigenom sparat stora pengar åt kommunen, säger han.

Liljekvist får medhåll av brandmästare Daniel Karlsson.

Även om portarna ser likadana ut utifrån får vi nu nya moderna portar, som är tätare och kommer stänga snabbare, vilket gör att vi kommer hålla värmen bättre i vagnhallen nu när höst/vinter står och knackar på. Sedan givetvis finns det reservdelar om något mot förmodan skulle gå sönder. Nu efter sommaren har vi haft en port som gick sönder som vi inte kunnat laga. Det har inte påverkat utryckningsverksamheten, men hade fler portar gått sönder hade vi fått problem, säger han.

I samband med bytet till de nya portarna kommer kommunens fastighetsavdelning även att byta ut tre ventilationsaggregat. En investering som fastighetsavdelningen menar kan medföra en omfattande sänkning av byggnadens energiförbrukning.

 

Taggar

Dela