Nyheter

Bra betyg för mest omtyckta badplatsen i Värnamo

Nyheter När besökarna recenserar landets badplatser får Osudden ett gott betyg. Här är stränderna som gillas mest.

Var finns sommar-Sveriges bästa badplats? I jakt på svaret har vi på Newsworthy samlat unik recensionsdata från Google maps om över 1 800 stränder.

I Värnamo kommun har vi hittat 16 badplatser på Google maps, varav åtta har minst 20 recensioner. Av dessa får Osudden det högsta snittbetyget (4,5 av 5 baserat på 54 omdömen). Det är ett bra betyg – bättre än 88 procent av alla badplatser i jämförelsen. Rikssnittet ligger på 4,3 av 5.

Betygsskalan på Google maps går från 0 till 5, men betygen följer en skev fördelning. En typisk badplats har 4,3 i betyg. Färre än fem procent når över 4,6. Hittar man en badplats med så starkt omdöme är det sannolikt ett guldkorn. Däremot kan det vara bra att läsa recensionerna lite extra nog om en badplats snittar lägre än 4,0 i betyg.

Rankar vi badplatserna i Jönköpings län efter betyg ligger Osudden på en delad fjärde plats bland de 42 stränder som har minst 20 recensioner. Hårdasjöbadet i Vetlanda och Grunnens Badplats i Sävsjö är delad etta i länet med ett snittbetyg på 4,7 av 5.

I landet som helhet är det Skanörs havsbad i Vellinge som får det allra högsta betyg. Badet är det enda som når ett snitt på 4,9. Även Hårdasjöbadet i Vetlanda och Grunnens Badplats i Sävsjö tar sig in på topplistan.


 

Vi har utgått från ett register över kända badplatser från Havs- och vattenmyndigheten och länsstyrelserna. Vi har låtit ett skript hitta platser på Google maps för respektive bad.

Vi har därefter manuellt gått igenom listan för att rensa och komplettera. En del badplatser saknas helt på Google maps, medan andra saknas i Havs- och vattenmyndighetens register.

Ibland är det inte entydigt om en plats på Google maps ska klassas badplats eller som någonting annat. Till exempel kan en campingplats ha en badstrand. Som tumregel har vi endast inkluderat de platser som i huvudsak recenseras som just bad.

En större badplats kan också vara uppdelad i flera separata platser på Google maps. Som huvudregel har vi valt ut den största Google maps-platsen som representant för stranden.

I jämförelser och listor inkluderar vi endast anläggningar som har minst 20 recensioner. I Värnamo kommun hade Eskilstorps badplats, Annebergssjön, Södra Fyllen, Kockabo badplats, Näsbyholms badplats (Fryele Havsbad), Badplatsen Flickornas Udde, Lugnets Badplats och Åminne Badplats färre omdömen än så när vi gjorde insamlingen.

Sammanlagt har vi uppgifter om drygt 1 800 anläggningar i Sverige, varav 934 har tillräckligt många omdömen för att tas med.

Insamlingen är gjord i början av juni 2023. Betygen kan ha ändrats sedan dess.

 

Text: Jens Finnäs, Newsworthy


 

Statistik från Newsworthy

Taggar

Dela