Nyheter

Borborna har nu fått säga sitt

Nyheter Det blev bra uppslutning när kommunens representanter besökte Bor för att genomföra den planerade Landbbygdsdialogen.

Landsbygdsdialogens möte med Borborna.  [1/5]

Karin Kihlman Thornell, barn- och utbildningschef.  [2/5]

Conny Eskilsson, Samhällsbyggnadsförvaltningen.  [3/5]

Delar av Landsbygdsdialogens ansvariga tjänstepersoner på Värnamo kommun.  [4/5]

Ett 50-tal borbor var samlade för att lyssna och uttrycka önskemål enligt den enkät som föregick kvällens möte.  [5/5]

Värnamo kommun har som mål att dess medborgare ska känna sig delaktiga. Den återkommande Landsbygdsdialogen gör det möjligt för var och en i kommunens samtliga 16 orter att vara med och påverka respektive orts framtida verksamhet.

Onsdagen den 21 augusti 2019 var det åter dags för ett 50-tal närvarande Borbor att få lägga fram sina förslag för kommunens tjänstepersoner vid mötet i Missionskyrkan. Pastor Mia Berggren, Borbygdens Missionsförsamling, hälsade deltagarna välkomna.

Med hjälp av enkäten som låg till grund för mötet presenterade Landsbygdsutvecklare Anna Sandqvist kvällens dagordning. Det finns fyra steg i dialogen.
1) Inför Landsbygdsdialogen. Annonser och information om mötet, enkäten och var och när.
2) Landsbygdsdialog med kommunens tjänstepersoner.
3) Landsbygdsdialog med kommunens politiker (17 september 2019. Mer information kommer!)
4) Uppföljning interna grupper.

Anna gick igenom enkätsvaren med förslag om vad som är bra med Bor.
Därefter tog Jesper du Rietz (Tekniska förvaltningen) över mikrofonen som tillsammans med Johan Arvidsson (fritidschef), Keith Johansson (projektledare) samt Linus Enoksson ((projektör)-
De presenterade förslag på ett nytt fritidsområde längs järnvägen söder om Bor med såväl motionsspår, cykelspår (en fyra kilometers skogsslinga) som stigar. Med framtida utvecklingsmöjligheter.

Johan Arvidsson beskrev de tre badplatserna runt Bor. Solgården, Hyltan och Smålands Hawai. Tyvärr kunde han konstatera en hel del kostsam skadegörelse på Solgården. Pengar som istället kunde gått till annat i verksamheten.
Därefter kom Johan Arvidsson in på aktivitetsbanan vid Högstadiet. Som för övrigt invigs onsdag 28 augusti 2019.

Här diskuteras en eventuell framtida paviljong med tak samt möjlighet till wc.
Vidare planeras det en isbana i samma område där det efterlystes frivilliga att hjälpa till att spola och sköta isen. Det diskuterades även viss övervakning vid rörelseparken. I området har redan en del kostsam förstörelse skett. Åter pengar som kunde gått till annan verksamhet.

Därefter var det dags för Conny Eskilsson (Samhällsbyggnadsförvaltningen) att presentera boende/byggnation i Bor. På detaljplanen visades att området runt Sotakärrvägen planeras att byggas ut med ett trettiotal tomter år 2021. Det hördes då röster att kommunen måste hitta billigare tomter.

Vad beträffar hyresmöjligheter så förklarade Finnvedsbostäders vd Stanley Guldmyr att den nybyggda fastigheten med fyra lägenheter på Gästgivarevägen redan har tre hyresgäster inför inflyttningen i december och troligtvis även den fjärde. Kallhyra 7 500 kronor för 3 rum o kök på 67 kvadratmeter.
I framtiden planeras byggnation mellan Värnamovägen och Stationsvägen med över tjugo lägenheter där tidigare macken låg.

Karin Kihlman Thornell (barn- och utbildningschef) förklarade enkätens punkter angående skolan att Högstadiet upplevs som stökigt. Vidare diskuterade hon inkomna förslag på möjligheten att använda skolans lokaler på annat sätt när verksamheten inte bedrivs där.

Mikael Karlsson (Kommunikation/infrastruktur) förklarade enkätens synpunkter på buss- och tågtider som Borborna lämnat in. Som flera av de andra frågorna kommer även dessa synpunkter att tas upp med politikerna vid mötet den 17 september. Gång-/cykelvägar, viltstängsel och omfartsvägen diskuterades med diverse synpunkter och naturligtvis 27:ans nuvarande sträckning genom Bor.

De höga hastigheterna på Växjö- och Värnamovägen, förbi skolan och för övrigt i hela Bor ska diskuteras vidare om hur och med vilka medel hastigheterna går att hållas.
Linus Enochson (Tekniska kontoret) behandlade enkätens frågor angående förslag på naturområden runt Bor och i sammanhanget lyftes även frågan om julutsmyckning av Centrumvägen.

Enkätens synpunkter på omsorgen kommer att behandlas vid ett senare möte med Ulrika Gustafson (Omsorgsförvaltningen).
Räddningstjänstens lokaler kommer också att behandlas senare. Dock inte inom den närmaste framtiden.
Äldreboendet Norrhamras nerläggning i utbyte mot Sjösalas Trygghetsboende var på tal då det i media påtalas att det i landet saknas platser för den boendeform som tidigare även fanns här i Bor.

Distriktssköterskemöjlighet var en annan enkätfråga som istället ska tas upp vid politikermötet.
Sist på agendan stod dricks- och avloppsvattnet där Jesper du Rietz (Tekniska förvaltningen) förklarade att den lokala drickvattenförsörjningen för tillfället är god. Däremot är det inte så bra med Bors eftersatta reningsverk där Bor väntar på en ledning som ska dras in till nya reningsverket i Värnamo. Ett arbete som inte ens påbörjats.

Efter kvällen konstaterades att ett flertal grupper på mötet bildats med ansvar för ett antal projekt. Dessutom kommer en sammanställning av mötet och på vilka frågor som överlämnas till politikerna vid mötet med dem den 17 september.

Text och bild: Jörgen Lindelöf

Taggar

Dela


Lämna ett svar