Blomstrande cirkel ger gröna fingrar
Nyheter Odling står i fokus när Studieförbundet Vuxenskolan Finnveden går tillbaka till rötterna.
– Folkbildningen är hårt ansatt av regeringen just nu och för att utveckla vår verksamhet vill vi prova att gå tillbaka till vårt ursprung. Människan har alltid haft en önskan att samlas runt ett ämne och bilda sig och att man får göra det på egna villkor. Därför erbjuder vi nu möjligheten för intresserade grupper på mellan tre till fem personer att kostnadsfritt starta kamratcirklar i hur man odlar dahlior, säger verksamhetsuvecklaren Theresa Eriksson.
Dahlian kom till Europa från Mexiko i slutet av 1700-talet. Släktet hade då inget officiellt namn. 1791 fick växtgruppen sitt släktnamn Dahlia från en av Linnés lärjungar, den svenske botanisten Anders Dahl. I dag är Dahlian omåttligt populär och finns i över 50 000 olika sorter. I samarbete med Fagerhults plantskola erbjuds intresserade människor att starta en kamratcirkel i hur man odlar dahlior.
– Man anmäler sig till oss, så skickar vi ut ett stort kursmaterial som vi har digitaliserat för att det ska vara tillgängligt för alla. Vi bjuder även cirkeldeltagarna på varsin dahliaknöl som vi köper på Fagerhults Plantskola så att man kan starta direkt. En av personerna i kamratcirkeln har lite extra ansvar i form av kontakt med oss och sköter närvarorapportering. Deltagarna får följa vägen från dahliaknöl till en fantastisk blomma fram mot sensommaren. Många väljer att göra kamratcirkeln hemma, men man kan också komma hit och jobba, säger säger Theresa Eriksson.
Kamratcirkeln ”Dags för Dahlior” genomförs i hela Jönköpings län. Idén till satsningen kom internt.
– Studieförbundet Västerbotten har kört med det hela under en lång tid och vi kände att vi ville göra något så att allmänheten förstår vad vi jobbar med. Kamratcirkel är precis ett sådant arbetssätt och det här möjliggör kurser inom flera andra områden också. Dahlian brukar benämnas som 2000-talets pelargonia och blev väldigt hypad under pandemin. De är otroligt vackra blommor som finns i många olika sorter, dess buske blir pampig och den fyller sina land så att det verkligen blir vackert. Det bästa med den är att du kan ha den i kruka inomhus såväl som i en rabatt utomhus.
Kursen genomförs i samarbete med Fagerhults Plantskola, som förser kursdeltagarna med varsin dahliaknöl. Dessutom är tanken att deltagarna ska få göra ett studiebesök på plantskolan,.
– Vi ser det här som ett sätt att odla ett nytt intresse, som man kan göra tillsammans. Går det dessutom bra så kan man dela på knölarna inför nästa år, för den förökar sig väldigt lätt. Marianne på plantskolan berättar att hon använder sig av knölar som tillhörde hennes mormor. Det är ett bevis på att om du hanterar knölarna rätt så kan de få liv under en lång tid. Det ska bli kul att se om vi kan få människor att öka sina kunskaper tillsammans inom ett aktuellt ämne, genom att gå en studiecirkel, avrundar Anette och Theresa.