Nyheter

Bland andra eller bland annat?

Nyheter Vi har fått en fråga från en läsare kring bland annat och bland andra.

Läsaren stör sig av att man skriver bland annat när det handlar om eller eller flera personer. Vi förstår frågan och svaret hade för 50 år sedan var närmast givet: Man skriver bland andra.

Numera anses det riktigt att skriva bland annat även om det för många känns svårt att säga eller skriva just så. Själv tillhör jag en av dem som skriver bland andra som var vanligt förr.

Exempel: I det segrande laget fanns flera duktiga spelare, bland annat Kalle. Det går alltså bra men bland andra är det mer grammatiskt riktiga: Bland andra Kalle.

Bland annat används i första hand när det syftar på saker: ”På middagen serverades bland annat soppa och vin”. Med andra ord serverades det också andra saker.

Kom gärna med egna förslag vad vi ska avhandla: Skriv till etikett@skillingaryd.nu.

Mer kring språket

TT-språket är en samling skrivregler, ord och begrepp till hjälp för alla som skriver. Kika gärna in på dess hemsida för där kommer vi att hämta de flesta tipsen vi kommer att förmedla: https://tt.se/tt-spraket/skriv/. Vi kommer även att ge tips på andra bra sidor som Språkrådet.

Tilläggas kan att även vi journalister gör fel. För att minska förekomster försöker vi också att studera TT-språket.

De flesta felen vi gör är dock av annan natur:

Vi skriver för fort och ser kanske inte att vi tappat något ord eller kanske skrivit itne i stället för inte.

Vi skriver kanske av slentrian idag i stället för i dag eller eller 5–600 i stället för 500–600.

Vi glömmer kanske att ta bort en engelsk förkortning eller att ett namn som HV 71 ska särskrivas då bokstäver och siffror oftast inte ska skrivas samman.

Taggar