Nyheter

Bjuder in till välgörande kraftsamling

Nyheter Gospel står på schemat när Allianskyrkan och Brunnskyrkan arrangerar årets välgörenhetskonsert.

Sara Rosenströmer och Henrik Sjöholm ser fram emot söndagens välgörenhetskonsert. Bild: David Alin

Sedan många år tillbaka har Allianskyrkan och Brunnskyrkan i Värnamo deltagit i insamlingen ”Ge för livet”. Insamlingen, som tidigare hette ”Bröd till bröder”, har under årens lopp förbättrat tillvaron för tusentals människor världen över. På söndag arrangerar församlingarna tillsammans med Bilda för fjärde året i rad en konsert i Allianskyrkan.

– Det brukar vara ett uppskattat evenemang med god musik, samtidigt som det är uppskattat att göra något för någon annan. Vi har samarbetat i många år kring ”Ge för livet” och det är roligt att kunna ha en sådan tradition vid liv, säger Henrik Sjöholm, pastor i Allianskyrkan.

– Vi har flera engagemang med ”Ge för livet”, men det är också kul att göra en större samling tillsammans, samtidigt som man samlar in pengar. Vi känner att det är viktigt. Förra året samlade vi in närmare 50 000 kronor totalt till våra respektive insamlingsprojekt. Det visar hur uppskattad den här konserten är, säger Sara Rosenströmer, pastor och föreståndare i Brunnskyrkan.

De tidigare välgörenhetskonserterna har bjudit på profilstarka artister, i form av Ingemar Olsson, Roland Utbult och Mikael Järlestrand. På söndag tar Gnosjö Gospel plats på Allianskyrkans scen.

– Vi hade ett utvärderingsmöte efter förra konserten. När vi satt där och spånade så kom tanken om Gnosjö Gospel upp. Hittills har vi haft soloartister och vi kände att det kan vara kul att göra något nytt, så jag tog kontakt med dem. De tyckte att det var spännande och var villiga att ställa upp, säger Henrik Sjöholm.

– Det är en regional aktör och gospel är uppskattat av människor i blandade åldrar, så det ska bli kul att få lyssna till dem på söndag. De är närmare 50 personer i kören så det lär bli uppskattat, säger Sara Rosenströmer.

Överskottet från konserten går till kyrkornas insamlingsprojekt. I år samlar Allianskyrkan in till ett projekt som arbetar för att skapa en bättre framtid för barn och unga i Rumänien.

”Framförallt handlar det om skolstöd, men även om att bryta den negativa självbild som finns hos många, inte minst i den romska minoriteten. Genom organisationen ”Valoare Plus” arbetar vi i ett av Rumäniens fattigaste distrikt, i ett område runt staden Bacau. Under flera år har organisationen systematiskt gett stöd till utsatta barn, varav många romer, för att hjälpa dem genom skolan. Projektet fungerar som ett komplement till den vanliga skolan och riktar sig till barn mellan 10 och 14 år. Syftet är att höja medvetenheten kring skolgångens positiva effekter och att ge extra stöd till de elever som saknar hjälp hemifrån. Genom projektet har allt fler barn och ungdomar lyckats fortsätta med sina studier och flera har gått vidare till högre utbildningar. Borgmästare och rektorer från flera andra orter har hört av sig och efterfrågar liknande projekt i sina skolor. Vi tror att den här typen av skolstöd är ett hållbart och långsiktigt sätt att hjälpa romerna”, skriver Svenska Alliansmissionen på sin hemsida om projektet.

De insamlade pengarna som Brunnskyrkan tar del av går till sjukvård för de mest utsatta i Tanzania.

”Hälso- och sjukvårdssituationen i Tanzania har det senaste årtiondet förbättrats på många plan. Tillsammans med FN har landet angripit Aidskatastrofen och man ger bland annat bromsmediciner till drabbade gravida kvinnor. Forskning om och tillgång till hjälp mot malaria förbättras ständigt. Utmaningarna är dock fortfarande många. Den västra delen av Tanzania är bland de fattigaste och mest underutvecklade och många av byarna i Kibondodistriktet har inte nåtts av de förbättringar som gjorts i övriga delar av landet. Det här innebär att stöd till hälsokliniker fortfarande har stor betydelse för människors hälsa, barns överlevnad och inte minst kvinnors säkra förlossningar. EFK:s samarbetskyrka FPCT i Kibondodistriktet i västra Tanzania driver två dispensärer och kliniker i Kibondodistriktet med stöd från EFK. Den ena i Keza och den andra i Kabare/Muhange. Under många år har många patienter fått hjälp och tusentals barn fötts under säkra förhållanden och så vidare. Förutom sjukvård och mödravård ger man information och undervisning om näringslära, hiv/aids, hälsa och hygien. Till exempel ges information om hur man skyddar sig från hiv till samtliga patienter. EFK vill tillsammans med FPCT fortsätta att utveckla sjukvården i Keza och Muhange. Tyvärr har antalet patienter minskat de senaste åren, vilket försvagar ekonomin. Därför behöver FPCT en strategi för att utveckla verksamheten för att möta framtidens utmaningar och EFK vill stödja i den processen. I anslutning till detta projekt kommer EFK att genomföra brunnsborrning och säkra en god funktion för att förse kliniken i Keza med god och långsiktigt fungerande vattentillgång. Vatten är en viktig resurs för sjukhusets arbete”, skriver Evangeliska Frikyrkan på sin hemsida om projektet.

Henrik Sjöholm och Sara Rosenströmer ser fram emot söndagens konsert.

– Det är roligt att göra något tillsammans, samtidigt som man samlar in pengar, så bjud med er nära och kära på en uppskattad kväll som verkligen gör nytta. Hittills har vi sålt uppemot 200 biljetter, men det finns fortfarande biljetter kvar och och alla är välkomna, avrundar duon.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *