Nyheter

Björnhult siktar på fem älgar

Nyheter Björnhults jaktlag har ambitionen att skjuta fem älgar under årets säsong. – Vi siktar på två vuxna och tre kalvar, säger jaktledaren Christer Bertilsson.

Björnhults jaktlag med Christer Bertilsson i spetsen hoppas på fem älgar. Foto: Magdalena Alin

Jaktlaget består av 20 deltagare, mestadels markägare från bygden. I genomsnitt skjuter laget fyra älgar per säsong.

– Ena säsongen kan vi skjuta sex och nästa fyra. Jag kommer ihåg på 90-talet, då sköt vi sju-åtta älgar varje säsong. Det går i cykler, säger Christer Bertilsson.

I 40 år har Christer Bertilsson varit en del av Björnhults jaktlag.

– Det bästa med älgjakten är frihetskänslan, att kunna meditera i skogen och få lugn och ro. Har man tur hör man en hund skälla.

Han berättar om hur jakten har utvecklats inom laget.

– Förr var det drevjakt som gällde och halva laget drev fram djuren. I dag är det hundjakt som gäller, så det har blivit enklare. Det är tre hundar som går i laget; en jämthund, en gråhund och en västsibirisk laika.

Christer Bertilsson framhåller även hur relationen mellan jaktlagen har utvecklats under årens lopp.

– Förr var mycket striktare. Det var svårt att prata med grannar, mycket hemlighetsmakeri. I dag är det öppna puckar, och vi pratar med grannlagen på samma sätt som inom lagen. Dyker det upp en älg hos grannen idag, är det bara att gå in och ta den.

Studier från Sveriges lantbruksuniversitet visar att klimatförändringarna med tidigare vårar och varma, torra somrar är dåliga för älgstammen. Något som Christer Bertilsson håller med om.

– Jag har grunnat mycket på det här. Ett tag trodde man att det fanns många lösa älghundar som låg bakom problemet, men jag tror betydligt mer på att det är klimatet som leder till mindre kalvar varje sommar.

Taggar

Dela