Nyheter

Björn från Värnamo utnämnd till hovtrumpetare

Nyheter Den Värnamobördige musikförvaltaren Björn Nyman har av kung Carl XVI Gustaf utsetts till hovtrumpetare.

Värnamobördige Björn Nyman har av kung Carl XVI Gustaf utsetts till hovtrumpetare. Bild: Privat  [1/2]

– Det är väldigt roligt och hedersamt att få det här förtroendet. Det är ett hedersuppdrag och det är stort att bli sedd för det jag har gjort genom alla åren, säger han. Bild: Privat  [2/2]

– Det är väldigt roligt och hedersamt att få det här förtroendet. Det är ett hedersuppdrag och det är stort att bli sedd för det jag har gjort genom alla åren. Det kom ett brev från majestätet i förra veckan som berättade att konungen gör veterligt att han har utnämnt mig som hovtrumpetare från den 30 april 2024. Beskedet damp ner i brevlådan, underskrivet av konungen, så det var roligt, säger Nyman när vi når honom på telefon.

Björn Nyman, född 1974, har en lång militärmusikalisk karriär. Han är sedan 2006 anställd i arméns musikkår och är därutöver engagerad i flera svenska barockorkestrar. Han har spelat vid ceremonier och högtidligheter vid hovet sedan 1995, bland annat som trumpetsolist vid kronprinsessan Viktorias och prins Daniels bröllop 2010. Björn Nyman musicerade även återkommande under kungens jubileumsår 2023. Nu får han förtroendet att bli hovtrumpetare tillsammans med sin mentor och gode vän Olle Hermansen.

– Jag har känt Olle i 30 år. Jag gjorde lumpen vid Arméns musikkår 1994, då var Olle chef och regementstrumslagare för musikkåren, så han utbildade oss i exercis och allt sådant. Han såg väl ett begynnande intresse hos mig så jag fick vara kvar som musiksergeant 1995, då fick jag utbilda mig och leda arméns musikkår som musiksergeant och sedan har jag och Olle följts åt under alla dessa år, så det är väldigt roligt. Vi har spelat mycket tillsammans och nu får vi göra det genom hovets ramar också, så det är kul.

Hur kom det sig att du fastnade för just militärmusiken?

– Det var framför allt genom lumpen 1994. Jag hade många kollegor och kompisar från Värnamo som hade gått den vägen. Dels mina Christian Möller som kommer från Bor och Fredrik Sörensen från Värnamo som också hade gjort det här, så det kändes som ett naturligt steg för mig att haka på och göra lumpen som musiksoldat. Sedan tyckte jag att det var kul helt enkelt, i och med att jag är sprungen från musikkåren Lyran i Värnamo. Där spelade vi mycket marscher och blåsmusik, så det var lätt att ta till sig genren, säger Björn Nyman och riktar ett stort tack till Värnamos kulturliv.

– Tack vare musiklivet och inte minst eldsjälarna som fanns och finns i Värnamo är anledningen till att så många kulturprofiler och musiker fått möjligheten att utvecklas där. För min del var det Olle Nyman, som ledde Lyran i många år, sedan har vi Tommy Sörensen som fortfarande är väldigt aktiv, Olle Gustavsson med flera: det är den typen av eldsjälar som skapar möjligheter för unga musiker och kulturutövare att få utvecklas och komma vidare. Det är otroligt viktigt, det ser jag nu som ett perspektiv när man blir äldre att man det är de som har avgjort att jag och mina andra kollegor från Värnamo har hamnat där vi har hamnat. Vi är ett par stycken i Arméns Musikkår som kommer från Värnamo, vilket är roligt.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Björn från Värnamo utnämnd till hovtrumpetare

Fantastiskt, grattis Björn.
Vi tycker det är väldigt speciellt för oss då du spelade på vårt bröllop i Rydaholms kyrka redan 1991, och alla närvarade, och mest vi, förstod att du var något alldeles speciellt. Kantorn som spelade och som du ville öva och förbereda dig med, var imponerad..
Tack och all lycka till dig.
/Magnus och Cissi

Kommentarsfunktionen är stängd