Nyheter

Bin är populäraste frimärksmotivet

Värnamo.nu

Nyheter Bin är länets just nu mest populära frimärksmotiv.

Det är kanske inte så konstigt då frimärkena är nyutgivna 2015.

Varannan svensk skickar i sommar vykort med posten, och från Jönköpings län är sannolikheten stor att dessa frankeras med frimärken föreställande bin, magnolior eller en svensk popartist. Postnords ombud i Jönköpings län sålde under första halvåret 400 000 frimärken Bin, vilket gör det till det populäraste frimärksmotivet i länet.

Frimärkshäftet med bin gavs ut i mars och formgivaren Emmelie Golabiewski har inspirerats av de fyra tambin som odlas i Sverige, nämligen Nordiskt bi, Italienskt bi, Buckfast och Carnika bi.

– Juli är tillsammans med december den månad då vi säljer flest frimärken hos våra ombud och vi vet att många väljer frimärksmotiv med omsorg. Vi människor har dragit nytta av binas arbete i tusentals år och det är roligt att frimärkena med den nyttiga lilla insekten blivit så populära, säger Postnords frimärkschef Britt-Inger Hahne.

De frimärken som säljer mest är häften med tio självhäftande märken för inrikesbrev. Varje häfte kostar 70 kronor. Postnords säljer frimärken via cirka 1 600 postombud, omkring 2 200 frimärksombud och på postnord.se.

Enligt en ny undersökning från TNS SIFO kommer svenskarna att skicka nästan 25 miljoner vykort med posten i sommar. Tre av fyra svenskar tycker också att vykortet är det trevligaste sättet att få en semesterhälsning på.

Populäraste frimärksmotiv i Jönköpings län januari – juni 2015

1. Bin
2. Magnolior
3. Svenskpopexport
4. Blandbär och blad
5. Det ska vi fira!

Postombud som sålt flest frimärken i Jönköpings län januari – juni 2015

1. ICA Maxi Jönköping 400 000 frimärken
2. ICA Maxi Vetlanda 296 000 frimärken
3. ICA Kvantum Nässjö 244 500 frimärken
4. ICA Supermarket Klostergatan, Jönköping 222 500 frimärken