Nyheter

”Bilfri lördag” avslutades i fullmäktige

Nyheter Motionen från (S) återremitterades vid april månads kommunfullmäktige. I torsdags var motionen återigen på dagordningen och nu togs beslut

Arkivfoto; Storgatsbacken är bilfri

Vi har tidigare berättat om motionen där (S) vill ha en bilfri lördag i Värnamo. Debatten i torsdags avslutades med ett beslut gällande den önskade bilfria dagen.

– Butiker och restauranger slåss för sin överlevnad läser vi. Bilfri lördag har vi sagt men inte när. Man kunde gjort den här tillsammans med trafikplanen. Vad är det för problem att inte yrka bifall till den här motionen. Det är inte riktigt svar på vår motionen att avslå på grund av rådande situation. Dåligt argument. Jag tycker fortfarande att det ska vara bilfri lördag, säger Bo Svedberg (S).

– Jag har full förståelse med (S) tanke, men tyvärr tycker jag den här är helt fel. Én bilfri lördag är en symbolsik handling som inte kommer att leda till någon förändring. Det kanske känns skönt i våra magar när vi tar det här beslutet. Varje bil som lämnas hemma är bra, men jag tycker inte det är tillräckligt positivt att vi ska gå in och välja åt våra medborgare. Så positiv är inte effekten. Jag vill också att man ska ta cykeln och det ska medborgarna välja själva. Vi tar ifrån våra medborgares valfrihet, säger Agnes Johansson (M).

– Bifall till kommunstyrelsens förslag. Nu är handeln extra utsatt. Handeln i Värnamo slåss för sin överlevnad. Det är hård press från näthandel. Man måste ha ett underlag, säger Gottlieb Granberg (M).

– Det ska tyckas vara skönt att komma ut när det är bilfritt. Det klart det här hjälper våra handlare. Det går att kombinera med andra arrangemang, säger Bo Svedberg (S).

– Bifall till motionen. Vi pratar om signalpolitik och en frihetsfråga. Vi har inte sagt att det blir så utan vi vill ha en utredning. Jag längtar efter att få se (M);s förslag, säger Azra Muranovic (S).

– Jag tänker på att det just skulle vara symbolpolitik. Det är en beteendepåverkan. Det är ett sätt att minska biltrafiken. Att vi uppmuntra våra anställda att ta cykeln är ett litet steg i en större förändring. Bilfri lördag är en annan, säger Peter Thorén (MP).

– Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Det handlar om att hitta ideér för att hjälpa handeln. Vi har hört Bo Svedberg om varför vi inte bakar in det här i plan för trafiken. Det blir lite för mycket detaljnivå när vi säger att det ska vara en bilfri lördag. Låt inte oss som politiker tala om vilka idéer som är bäst för handeln. Låt handeln göra det själva, säger Håkan Johansson (KD).

– Värnamodagar är ett bra förslag och frågan är redan uppe där innan man beslutar för att få bästa möjliga glädje. Det kommer in en del kritik men man vill inte ställa in Värnamodagarna. Det är ett bättre sätt att jobba på än om vi här i fullmäktige ska besluta om det här, säger Gottlieb Granberg (M).

– Du sa att man sluter upp diskussion gällande Värnamodagar. Samhällsbyggnadsförvaltningen säger att det ligger i linje med plan för trafik. Det blir ett politiskt avslag. Den här må falla och då blir det en politisk fråga, säger Azra Muranovic (S).

– Ja, precis… man kan tolka bibeln hur som helst. Men det är, i vilket fall som helst, inte innefattar när det är stort evenemang. Jag tror inte man orkar att ha fler Värnamodagar än vad som finns idag, kommenterar Gottlieb Granberg (M).

– Kommunen får ta hand om detta på egen hand. Det finns inga begränsningar, inte var, inte vilka tider, utan det står att de får i uppdrag att ta fram det här. Bifall till motionen, säger Azra Muranovic (S).

– Jag, Peter och Azra är på samma linje. Skillnaden är att jag håller med (MP) att man ska uppmuntra personer att ta cykeln istället. Jag uppmuntrar fler att gå och ta cykeln. Förbud är inte den vägen vi ska gå. Jag är inte emot andemeningen. Jag är mot att vi gör ett förbud, säger Agnes Johansson (M).

– Definerar du parkeringsavgift som en uppmuntran eller bestraffning, undrar Azra Muranovic (S).

– Parkeringsavgift hoppas jag går till underhåll, svarar Agnes Johansson (M).

– Jag yrkar avslag på motionen. Ni återkommer med motionen, men inte när det är bilfri lördag, varför inte bilfri onsdag, eller bilfritt för alla tjänstemän här i Stadshuset. Lika luddigt. Ni sa för ett tag sedan att titta på stan, hur mycket folk finns det ute på stan? Nu vill ni göra det som en affär bara för att det är bilfritt. Det är ju aktiviteterna som lockar. Det är ingen som kommer hit om man inte får en parkering. De som kommer utifrån parkerar när man hittar sin parkeringsplats. Avslag på motionen och bifall till kommunstyrelsens förslag, kommenterar Jan Cherek (SD).

– Jag får lov att hålla med (MP). Vi måste ta ett steg i rätt riktning. Man kan parkera på Heden i Göteborg och gå flera kilometer. Där är det inga problem. Man kanske skulle ha en gågata från stationen ner till Hamburgerhill genom Apladalen. En förändring av ett beteende. Jag har tagit cykeln hit idag, säger Anders Ferngren (S).

– Jag tycker det är intressant att lyssna. Jag bor där jag bor och är för lat för att cykla hit. Men när det är Värnamodagarna då var det inga problem för invånarna att ta fram cykeln. Det har väl aldrig funnits så många cyklar i stan när det varit marknad eller Värnamodagar. Värnamoborna skulle kunna cykla måndag eller tisdag också. Att driva det här på en lördag är inte speciellt bra. Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Jag hoppas att plan och trafik kommer med andra idéer om hur vi ska minska biltrafiken i innerstan, säger Hans-Göran Johansson (C) och nämner att ”vi kan göra det krångligare att köra bil i stan men vi stänger inte av om inte handeln vill”.

– Jag tycker att vi hamnar snett. Om vi tittar på motionen så har vi det klart för oss att någon nämnd ska ta ett beslut. Vi säger att motionen bör fortsätta diskuteras för att klargöra vilka kostnader det är för omskyltning med mera. Här är ett samråd som förvaltningen ska ta med respektive parter, säger Bo Svedberg (S).

Kommunfullmäktiges ledamöter avslår motionen om att kommunen ska arrangera en bilfri lördag och reservation lämnas av (S) och (MP).

Här finns artikeln om motionen.

Taggar

Dela


1 reaktion på ”Bilfri lördag” avslutades i fullmäktige

Tack! nu slipper jag hålla reda på vilken dag i månaden som jag INTE ska åka in och handla. Gött!

Kommentarsfunktionen är stängd