Nyheter

Bildspel: Paul-Martin sjöng in julen

Nyheter Kulturskolan har tidigare haft diverse uppträdanden på Sjösala i Bor. Fredagen den 15 december 2023 så fanns trubaduren Paul-Martin från Värnamo kulturskola på plats med sång och musik för de boende på Sjösala och deltagarna på Solgläntans dagverksamhet.

Paul-Martin hade flera intressanta berättelser om kompositörer och tonsättare.  [1/6]

Besökarna njöt av skön sång och musik.  [2/6]

Ibland så åkte tomteluvan på vid passande sång och musik.   [3/6]

Via Sjösalas projektor skapade Paul-Martin även visuell njutning.   [4/6]

Via kulturskolan gör Paul-Martin en verklig kulturell insats.   [5/6]

Via Paul-Martins bildtexter avslutades föreställning med gemensam sång.  [6/6]

Under året så har Värnamo kommuns mötesplatser på Luddö källa och Expo i Värnamo, Torpagården i Bredaryd, Lingården i Rydaholm och Forsgården i Forsheda haft besök av Paul-Martin med flera andra artister/arrangemang vilka betalas av Värnamo kommun.

Men eftersom kommunala Finnvedsbostäders Trygghetsboende Sjösala räknas som privat så anordnas inte liknande verksamheter på Sjösala. Liknande tillställningar görs i stället med och av ideella krafter utan kommunala medel. Alla arrangemang på Sjösala av till exempel olika kyrkosamfund med sina bland annat sångstunder men även egna boendes bild-, film- och showvisningar via projektor där bilden på väggen vilket gör som om man sitter i en teater- och konserthall, anordnas ideellt utan kommunala medel. Likaså bingo och sällskapsspel-, frågesporttävlingar mm.

Med en bred repertoar sjöng och spelade Paul-Martin denna gång på såväl gitarr som munspel där Paul-Martin bjöd på en tidsresa i olika bland annat julsångers historia.

Han inledde med hur Alice Tegnér och Viktor Rydberg hade visst samarbete med musik och text. Därefter sjöng och spelade han ”Gläns över sjö och strand” i tonsättning Ivar Widéen.

Paul-Martins breda repertoar fortsatte med sånger av Dan Andersson, Cornelis Vreeswijk, Zacharias Topelius ”Klang min vackra bjällra” från mitten av 1800-talet samt Carols från 1500-talet.

Vidare så fick vi höra ”Välkommen hem” av E.M.D. som de skrev efter ett besök hos Stadsmissionen. Sedan fick vi höra och sjunga psalm 645 som Zacharias Topelius komponerade 1887 och tonsattes av Jean Sibelius.

Efter ytterligare ett antal underbara låtar avslutade Paul Martin sin mycket uppskattade föreställning med ”Stilla natt”!

Förhoppningsvis så får vi åter se och höra Paul-Martin framåt våren!

Text och bilder: Jörgen Lindelöf

Taggar

Dela