Bildspel: Ministerbesöket gick som en dans
Nyheter Under förmiddagen besökte socialminister Jakob Forssmed (KD) Värnamo Hälsocenter för att lära sig mer om verksamheten.
Jakob Forssmed (KD) och regeringen jobbar aktivt med att förebygga ohälsa. Just nu är socialministern ute på en turné runt omkring i landet för att se och lära om goda exempel som bidrar till folkhälsan. Under onsdagsförmiddagen besökte Forssmed (KD) Värnamo Hälsocenter tillsammans med bland andra riksdagsledamoten Camilla Rinaldo Miller (KD) och kommunpolitikern Håkan Johansson (KD). Under besöket berättade enhetschef Therese Strömberg, hälsokoordinator Anna Gustafsson och fritidschef Johan Arvidsson om hur hälsocentret stödjer invånare i Värnamo kommun till en bättre hälsa med fokus på de som får Fysisk aktivitet på Recept (FaR).
– Vi vill skapa möjligheter för att de som bor i Värnamo ska må så bra som möjligt och bibehålla sin hälsa. Det kan handla om att man exempelvis ligger i riskzon för ohälsa. Man kanske har träffat en kontakt i vården som ser att det vore bra för dig att få till en hälsoförändring, där du får stöttning i det. Det vi tror på är att möjligheten till att ge stöttning under en längre tid, som är en av de framgångsfaktorer som vi ser hos oss, säger enhetschefen Therese Strömberg.
Fysisk aktivitet på recept (FaR) är en metod för att främja fysisk aktivitet som utgår från hälso- och sjukvården. Metoden utvecklades av dåvarande Statens folkhälsoinstitut i samband med det nationella initiativet Sätt Sverige i rörelse 2001. I dag står Sveriges regioner som huvudmän för arbetet med FaR. Värnamo Hälsocenters resultat och förskrivningsgrad utmärker sig mycket positivt i en nationell jämförelse.
– Direkt efter avslutad FaR har 90 procent av deltagarna inspirerats till nya vanor, 74 procent till förbättrad hälsa, 87 procent till beteendeförändringar och 90 procent av deltagarna är nöjda. 76 procent av deltagarna har fortsatt med rekommenderad fysisk aktivitet ett år efter avslutad FaR, säger Therese Strömberg.
En av framgångsfaktorerna är ett nära samarbete mellan region, kommun, näringsliv och civilsamhälle.
– Vi är helt beroende av att de här parterna är med och samverkar tillsammans med oss. Vi fokuserar mycket på de förebyggande faktorerna ur ett folkhälsoperspektiv, alltså hur kan vi hjälpa människor så tidigt som möjligt? Där har vi bland annat ett samarbete med familjecentralen. I Värnamo kommun föds ungefär 300-350 barn om året och vi har kapacitet att ta emot 10 procent av de barn som barn- och kvinnohälsovård bedömer kan behöva ha stöttning, säger Johan Arvidsson.
— Det är otroligt positivt. Vi vet hur viktigt det är med tidiga insatser riktade mot hela familjer. Det har en enorm betydelse, säger socialministern.
– Det som är glädjande är att det finns en bred politisk förankring kring de här frågorna och jag följer med intresse diskussionen kring införandet av fritidskortet för barn, säger Johan Arvidsson.
En annan av framgångsfaktorerna anser hälsocentret vara en kontinuitet i kundrelationen där de jobbar motiverande genom att förstärka kundens förmåga och självkänsla.
– Det är viktigt att jobba långsiktigt. Deltagarna är inne i ett halvår och de förändringar och vanor man gör är inga små förändringar utan de ska hålla över tid. Därför kan små förändringar ge stor effekt och känslan av att man lyckas är jätteviktig, säger hälsokoordinator Anna Gustafsson.
Efter avslutad informationsrunda var det dags för danspass och besök i gymmet. Kolla in Davids bildspel från besöket neda
Halleluja