Bildspel: Bevingad kraftansträngning på vägarna
Nyheter På tisdagen funderade nog flera bilister på vad det var för ekipage som stod parkerat på 27:an vid norra infarten till Bor.
Det rörde sig om en transport av en vinge till ett vindkraftverk från hamnen i Karlshamn med destination Tranemo. Förmodligen är det till Grönhult vindkraftspark som påbörjades 2021 och kommer att bestå av 12 vindkraftverk som kommer att förse cirka 40 000 hem med förnybar hushållsel.
Vingar tillverkade av till exempel Siemens transporteras regelbundet på bland annat 27:an. Här utanför Bor är de båda rastplatserna på vardera sidan av infarten numera reserverade för dessa långa transporter.
Längden på vingen är 76 meter och hela ekipaget är 82 meter långt, 4,80 meter brett och väger 90 ton. Vingen hänger fritt mellan dragfordon och en fristående svängbar dolly.
Transporten framförs med en hastighet av 50 km i timmen. Det behövs en följebil framför och två följebilar bakom ekipaget. Transporten sker nattetid och här i Bor kom transporten tidigt på tisdagsmorgonen för att fortsätta på kvällskvisten.
Text och bilder: Jörgen Lindelöf
Enligt Vattenfall: Ett modernt vindkraftverk som är i drift idag kan årligen producera el till cirka 2 000 hushåll. Generellt kan sägas att ett vindkraftverk producerar cirka 80 gånger mer energi än vad som förbrukas vid tillverkning, uppförande, underhåll och rivning. För ett vindkraftverk med en livslängd på ungefär 25 år innebär detta att det tar omkring tre till fyra månader för vindkraftverket att producera den energi som den totalt förbrukar under sin livstid. Här spelar dock teknikutvecklingen stor roll och framtidens vindkraftverk kommer att vara ännu effektivare.
Den kommer säkert att nacka många stackars fåglar i framtiden. Hur mycket kostar en sån vinge i energi in / ut?
Hur länge måste den snurra för att spara in energin som gått åt att tillverka samt transportera den?