Nyheter

Beslutar om tillfällig avgiftsbefrielse 

Nyheter Kommunfullmäktige diskuterar införandet av en tillfällig avgiftsbefrielse för tillsyn av serveringstillstånd och uteserveringar på allmän platsmark.

Kommunfullmäktige diskuterar införandet av en tillfällig avgiftsbefrielse för tillsyn av serveringstillstånd och uteserveringar på allmän platsmark. Arkivfoto

Den pågående pandemin påverkar hela samhället och har stor inverkan på näringsliv och arbetsmarknad. Olika branscher påverkas på olika sätt och i olika avseenden. Hotell- och restaurangbranschen har drabbats hårt av de restriktioner som beslutats för att minska smittspridningen. Statligt stöd har införts för branschen, men har inte kommit alla näringsidkare till del i en takt som varit önskvärd och alla åtgärder har inte varit helt träffsäkra i alla avseenden. 

Ett sätt att underlätta för kommunens hotell- och restaurangföretag är att införa en tillfällig avgiftsbefrielse under 2021 för tillsyn av serveringstillstånd och för uteserveringar på allmän platsmark. ”Den tillfälliga befrielsen från dessa kommunala avgifter är kanske inte av avgörande betydelse för den lokala hotell- och restaurangbranschen, men kan ändock motiveras för att stötta dessa företag som har stor betydelse för sysselsättningen”, skriver kommunledningsförvaltningen i en skrivelse.  

Befrielsen från tillsynsavgiften för serveringstillstånd påverkar inte tillsynsverksamheten som kommer att bedrivas i vanlig omfattning. Inte heller den avgift som tas ut i samband med att serveringstillstånd söks påverkas av avgiftsbefrielsen. 

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avgift för ianspråktagande av allmän platsmark för befintliga uteserveringar i nuvarande omfattning ej uttas under 2021, att avgift för tillsyn av serveringstillstånd ej uttas under 2021 samt att hänsyn till intäktsbortfallet tas i samband med resultatbalanseringen av 2021 års bokslut. 

På morgondagens sammanträde diskuterades frågan. 

Taggar

Dela