Nyheter

Beslagtog brukares mobiltelefon – IVO-anmäls

Nyheter En person utsattes för en olaglig tvångsåtgärd på Fortunagården i Värnamo. Nu har händelsen anmälts till IVO, inspektionen för vård och omsorg.

En person blev utsatt för en olaglig tvångsåtgärd på SiS-hemmet Fortunagården i Värnamo, efter att personal beslagtagit brukarens mobiltelefon utan att återlämna den i väntan på nytt beslut. Nu har händelsen anmälts till Ivo. Arkivbild: Peter Magnusson

Den 10 december 2021 blev en person som vårdas på SiS-hemmet Fortunagården i Värnamo utsatt för en olaglig tvångsåtgärd när personal beslagtog personens mobiltelefon. Beslutet gällde i 14 dagar men tiden gick och när IVO, inspektionen för vård och omsorg, fick information om ärendet den 26 december hade fortfarande inget hänt i ärendet.

– Trots att ett giltigt beslut saknas får jag ändå inte tillgång till min mobiltelefon. Det innebär att jag inte heller har ett beslut att överklaga och mina rättigheter inskränks utan ett formellt beslut. Jag har påpekat att det saknas ett beslut och att jag har rätt att använda min telefon enligt Fortunagårdens regler, men nekas trots detta tillgång till min telefon, skriver brukaren i ett mejl till myndighetens upplysningstjänst. 

Nu har händelsen anmälts till IVO.

Taggar

Dela