Nyheter

Beskedet: Nej till motion om 30-timmars arbetsvecka

Nyheter Kommunfullmäktige avslog Vänsterpartiets motion.

I en motion till kommunfullmäktige ville Vänsterpartiet att Värnamo kommun inrättar en försöksverksamhet med 30-timmars arbetsvecka på prov. Arkivbild: Pixabay

För drygt ett år sedan berättade vi om Vänsterpartiets motion till kommunfullmäktige om att Värnamo kommun inrättar en försöksverksamhet med 30-timmars arbetsvecka på prov. Under torsdagens sammanträde avgjordes motionens öde. Kommunstyrelsen hade yrkat på avslag.

– Det här är ett blygsamt förslag som inriktar sig mot patientnära verksamhet som inte alltid är fysiskt tung men där medarbetarna är nog så trötta i huvudet och där riskanalyser visar att det kan bli sämre i långa loppet. På Island genomfördes ett sådant här förslag. Där kom man fram till en effektivisering av verksamheten, bättre arbetsmiljö och en bättre lagkänsla. Det finns goda förutsättningar för det här också, att själva kunna utvärdera sjukskrivningstal med mera. Den här arbetsgruppen kan inte slippa distansarbete på samma sätt som andra yrkeskategorier, jag yrkar bifall till motionen, säger Fjodor Eklund (V).

Susanne Andersson tycker att motionen var bra, men yrkade på avslag.

– Motionen är skriven i en god anda. Det som kanske är fel är att att-satsen säger att det är 30 timmar. Vi socialdemokrater strävar efter att alla att som har möjlighet att försörja sig på sitt jobb ska kunna jobba heltid. Det som är viktigt då är att arbetsbelastningen som blir då är rimlig. I dag är den inte det, säger Susanne Andersson och hänvisar till Arbetsmiljöverkets föreskrift 2015:4 om organisatorisk och social arbetsmiljö: ”arbetsgivaren har en skyldighet att se till att inte utsätta sina arbetare för en ohälsosam arbetsbelastning och om inte möjligheterna till återhämtning är tillräckliga”. Skulle jag få en längre återhämtning efter min arbetstid är ett sätt, men det vi måste sträva efter är att det måste finnas möjlighet till återhämtning under arbetstiden. Att det inte blir så packade scheman och att brukarna får den tid som de är beviljade, att de inte är dem som ska behöva betala priset för att arbetet ska gå så snabbt att man inte hinner med. Stress är en jättefaktor i dag och den organisatoriska arbetsmiljön i dag måste bli bättre. Det är där vi tror att man måste jobba på det. Hade det stått 34 eller 35 timmar så hade vi kanske sagt ”ja, gör det här försöket” men vi tror och vet att kommunen har en jätteproblematik med att se till att få personal till omsorgen den kommande tiden. Jag har dem på min arbetsplats som har arbetat inom barnomsorg..man orkar inte, det är hela tiden en belastning på både det fysiska och psykiska. Man jobbar helger och vi vet att det är de här varannan helgs-jobben som kanske är det största problemet. Hur kan man lösa det på bra sätt? Utifrån det säger vi nej till motionen och bifall till kommunstyrelsens förslag.

Mikael Karlsson (C), Åke Wilhelmsson (S) och Tobias Pettersson (M) ställde sig bakom Susanne Anderssons (S) resonemang. Efter avslutad debatt avslog fullmäktige motionen.

Taggar

Dela