Nyheter

Beredskapsplan i fokus under övning

Nyheter "Beredskapsplan Bolmen" står i fokus under dagens räddningsövning vid sjön Bolmen.  

"Beredskapsplan Bolmen" står i fokus under dagens räddningsövning vid sjön Bolmen. Bilder: David Alin/Wikimedia Commons

I dag håller Värnamo, Ljungby, Hylte och Gislaveds räddningstjänster en stor övning vid sjön Bolmen med syftet att träna samordning mellan flera kommuners räddningstjänster, vilket vi berättade om tidigare i veckan.

– Sedan tycker jag att en sådan här förplanering som ”Bolmenplanen” innebär är ypperlig, berättade Pär Liljekvist på räddningstjänsten i Värnamo.

Av nyfikenhet blev vi intresserade att berätta mer om övningen och den så kallade ”Bolmenplanen”. Vi fick kontakt med Elin Oscarsson som arbetar på räddningstjänsten i Ljungby:

– Bolmenplanen ligger till grund för snabb och effektiv utalarmering vid olyckor och andra händelser på sjön Bolmen. Samverkan krävs eftersom sjön Bolmen är stor, med händelser som berör flera aktörer och det är många administrativa ytor som möts. Dessutom är det svårt att positionera händelser då sjön Bolmen ligger i tre län med fyra kommuner som gränsar mot sjön. Det är tre polismyndigheter, tre sjukvårdsregioner, tre län, tre civilområden och fyra kommuner som kan bli involverade. Insatser kan bli mycket komplexa. Vi vill bygga bort felaktigheter i systemet.

– Samverkan är ett måste för att ge tredje man så snabb hjälp som möjligt i en komplex yta. Bolmenplanen har utvecklats med en beredskapsplan i samband med att delar av sjön blivit vattenskyddsområde. Då vatten rör sig fort över stora ytor krävs att man fattar ett helhetsgrepp. Under 2023 drev räddningstjänsten i Ljungby ett projekt med fokus på att stärka beredskapen för utsläpp på sjön Bolmen. Nu gör vi tillsammans med räddningstjänsterna runt sjön, polis och ambulans ett test på hur Bolmenplanen fungerar så att vi kan finslipa på detaljer och effektivare insatser.

Hur ser planen för övningen ut? 

– Under morgonen hålls genomgång för medverkande där observatörer bjuds in till en genomgång klockan 8.30. Själva larmet går cirka 8.50. Det är cirka 60 övande från räddningstjänst, sjöräddningssällskapet, polis, ambulans, länsstyrelsens TIB, Trafikverket färja och Sydvatten. Dessutom övar Ljungby kommun internt sin centrala krisledning, tekniskas krisledning och miljöavdelningen larmas ut till händelsen. Vi har även bjudit in kommuner, länsstyrelser med flera att medverka som observatörer till övningen. Totalt är det över 100 medverkande i övningen på ett eller annat sätt.

Hur lång tid har ni planerat det hela? 

– Planeringen av övningen har i mer eller mindre omfattning pågått sedan hösten 2023 men det har dragit i gång på riktigt under våren. Övningen pågår cirka två och en halv timme under förmiddagen. På eftermiddagen hålls en table-top övning för insatsledare, regionala insatsledare och personal från räddningstjänsternas ledningscentraler.

Vad har varit lätt respektive svårt med arbetet? 

– Samverkansytan är komplex och att sy ihop en övning i ytan har varit utmanande. Det är många aktörer som blir inblandade och mycket som ska synkas.

Det har också varit svårt att få aktörer att skjuta till resurser för att kunna medverka i övningen. Vi tror att det varit svårt att få loss resurser då det är många som jobbar med förberedelser inom tillexempel civilt försvar.

Vad ställs räddningsstyrkorna inför?

– De kommer ställas inför moment så som livräddning, säkra platsen genom brandsläckning, räddningsfridykning, täta läckage, lägga länsor med mera.

LÄS MER:  Stor räddningsövning vid Bolmen
Taggar

Dela


Lämna ett svar