Berättade om vård och omsorg i Israel
Nyheter Sjuksköterskan och reseledaren Åsa Evegren föreläste i veckan för Shalom Värnamos medlemmar om vård och omsorg i Israel, där alla får vård, oavsett etnicitet, religion eller kön.
1982 gjorde Åsa sin första resa till Israel. Det blev början på ett nytt kapitel i livet för henne.
– Det är något som händer med mig den där veckan. När jag åkte hem från Israel så kändes det som att det var någon som tog mitt hjärta. Mitt hjärta har alltid funnits i Israel sedan dess och jag har varit där många gånger, dels på gruppresor men jag har även haft med familj och vänner dit.
Resan som föreläsningen åsyftade var hennes 50:e.
– På alla resor har vi besökt barnhem, äldreboenden, sjukhus med mera men jag har helt tiden känt att det vore kul att göra en resa med enbart inriktning på vård och omsorg. Inget land är så läkartätt som Israel, det är det bästa landet för sjukvård. Det många inte vet är att 25 procent av världens uppfinningar inom välfärdssektorn kommer från Israel. Till exempel videokapseln som används för att undersöka mag- och tarmkanalen, datasystemet MetaVision som används på länets tre sjukhus, medicin mot MS och kroniska sjukdomar samt läkemedel mot Parkinsons sjukdom.
Ett av besöken gjordes på Hadassah-sjukhuset i Ein Karem. Åsa inleder med att berätta bakgrunden till sjukhusens uppkomst.
– Initiativtagaren Henrietta Szold växte upp i Baltimore i USA tillsammans med sju syskon. Fram till 40-årsåldern arbetade hon som reporter och skrev för olika tidningar. Hon träffar en 13 år yngre man, en professor, och kärlek uppstår. Henrietta vill gifta sig men professorn vill ut och resa lite först. Han kom tillbaka, men enbart för att upplösa relationen. Då gjorde Henrietta, hennes mamma och en grupp kvinnor en stor resa genom Europa ända ned till Jerusalem 1909. De fick uppleva ett land i fattigdom med sjukdomar och epidemier. När Henrietta såg detta så inspirerades hon att åka tillbaka till USA och satte i gång att samla in pengar. 1912 hade de fått ihop så pass mycket pengar så de kunde skicka i väg en läkare och ett par sjuksköterskor och 1934 etablerades organisationen Hadassah Medical Center. 1939 invigdes ett universitetssjukhus med 300 bäddar på Scopus-berget utanför Jerusalem och 1967 invigdes ytterligare ett universitetssjukhus i Ein Kerem utanför Jerusalem. Alla, oavsett etnicitet, religion eller kön, är välkomna att söka vård på sjukhusen och 2005 nominerades Hadassah-sjukhusen till Nobels fredspris. Totalt finns 1 100 bäddar, där arbetar 3 800 personer (läkare, sjuksköterskor, paramedicinsk personal och servicpersonal) och de sänder ut team till katastrofområden i världen. Totalt förfogar sjukhusen över 31 operationssalar, nio intensivvårds-avdelningar och så har de fem skolor som utbildar personal.
Vid besöket på Ein Kerem-sjukhuset fick Åsa höra en hjärtvärmande historia.
– När vi var där träffade vi på familjen Davidson från USA, som driver en massa glasfabriker. 2008 dog familjens mor och när de vuxna barnen gick igenom dödsboets hittade de en lunta med gamla brev. Då visade det sig att deras mamma hade brevväxlat med Henrietta Szold. Modern hade varit i Israel och bland annat agerat chaufför åt Henrietta. När sonen fick klarhet i det hela så kände han att ville vara med och stötta sjukhusverksamheten och skänkte 75 miljoner dollar till en utbyggnad av sjukhuset som blev klar 2012. Sonen ville också inreda den nya byggnaden och beslutade sig för att bygga en hälsoträdgård i två våningar i botten på den nya byggnaden. Hälsoträdgården har skapat en fridfull atmostfär i byggnaden.
I Haifa gjordes ett besök på sjukhuset Rambam, vars underjordiska parkeringsplats snabbt kan göras om till ett sjukhus med plats för 2 000 personer vid krissituationer.
– På 72 timmar kan de ta bort alla bilar, tvätta alla väggar och få sjukhusbäddar och utrustning på plats.
Rambam tar även emot många traumatiserade barn.
– De har nära kontakt med sociala myndigheter. En natt ringde socialen till sjukhuset. En pappa hade mördat mamman framför sina barn och därefter tagit sitt eget liv. I många fall tar sjukhuset emot barn vars liv har gått helt i spillror och som bär på traumatiserade upplevelser. När de kommer till sjukhuset tas de först om hand av professionella terapeuter, som bedömer deras psykiska hälsa och lägger upp en plan för hur rehabiliteringen ska ske. Därefter undersöks barnens kognitiva förmåga, bland annat analyseras hur långt de har kommit i sin skolgång. Sedan undersöks möjligheten om barnen kan få bo i nya familjer.
Om undersökningarna visar att barnen behöver vård så kommer de till barnbyn Neve Michael som ligger i Pardes Hanna.
– Där finns engagerad och professionell personal som tar hand om barnen och ungdomarna och hjälper dem att öppna sig och samtala om sina upplevelser. Förhoppningen finns att de som får växa upp i byn ska kunna hantera sina minnen och klara av att leva ett fungerande vuxenliv. Barnbyn har ett dygnet-runt-öppet kriscenter för barn- och tonårsflickor. Där finns även förskola, grundskola, möjlighet för extern terapi, ett kriscenter för familjecenter för familjer i rikszonen. Där bedrivs också djurterapi speciellt för barn. Studier visar att barn mår bra i närheten av djur och därför erbjuds djurterapi. En annan sak på det här barnhemmet är att det finns ett presentrum fullt med gåvor som har skänkts av olika personer till verksamheten. Vissa av de här barnen har kanske inte fått en present i hela sitt liv och presenterna passar barn i olika åldrar.
I Ramle i Tel Aviv-området öppnades under 2022 en sex våningar stor byggnad som fungerar som blodcentral.
– De tre nedersta våningarna ligger under jord för att skydda från jordbävningar, terrorister och krig. I samma byggnad finns också en bröstmjölksbank med tanke på de små, säger Åsa Evegren.
I Israel finns också Magen David Adom, ”Davids röda sköld”, som är landets motsvarighet till Röda Korset.
– MDA samarbetar både med Röda korset och muslimernas motsvarighet Röda Halvmånen. De har ambulanser och andra olika typer av fordon, såsom helikoptrar, båtar och mopeder, till förfogande om de behöver rycka ut till behövande.
Åsa avrundar med att berätta vad det kostar att bli sjuk i Israel som israelisk medborgare.
– Ett läkarbesök kostar 80 kronor, barnbesök eller gynekologiska besök är gratis. Blodprovstagning är gratis, röntgen kostar 66 kronor, läkemedel 54 kronor (eller max 15 procent av priset) och sjukhusvården kostar ingenting. Dessutom får alla barn från födseln fram till och med 18-årsdagen 150 kronor i månaden insatt av staten på ett konto.
Gud välsigne Israel! 🇮🇱