Nyheter

Berättade om landsbygdsutveckling

Nyheter Landsbygdsutveckling stod i fokus under bondefrukostens andra halva.

Värnamo kommuns landsbygdsutvecklare och EU-samordnare Jirka Bärnlund Fors pratade om landsbygdsutveckling i Värnamo kommun. Bild: David Alin  [1/3]

–  Kommunens politiker vill att medborgarna ska känna sig delaktiga och veta om vad som händer i kommunen. Därför började kommunen med landsbygdsdialoger 2016. De genomförs på 16 orter under en fyraårsperiod. I år är det Gällaryd, Ohs, Fryeles och Nydalas tur, berättar Jirka Bärnlund Fors. Bild: David Alin  [2/3]

– Det handlar om att skapa och uppmuntra till initiativ. Satsningen i Gällaryd var minst sagt häftig och skapandet av samhällsföreningen i Kärda har gett en klarhet i kommunikationen mellan Värnamo kommun och Kärdaborna, berättar Jirka Bärnlund Fors.  [3/3]

Värnamo kommuns landsbygdsutvecklare och EU-samordnare Jirka Bärnlund Fors pratade om landsbygdsutveckling i Värnamo kommun. Han började med att berätta om Värnamo kommunens vision ”Värnamo kommun – den mänskliga tillväxtkommunen”. En vision som utgår från fyra övergripande mål som handlar om att Värnamo ska vara en stark kommun,, en attraktiv kommun, en grön kommun och en trygg kommun.

En stark kommun säkrar välfärden. Värnamo kommun ska fortsätta att utveckla en effektiv förvaltning, med klok anvädning av resurserna, för att klara kommunens uppdrag kring välfärd, demokrati och samhällsplanering. Med en attraktiv kommun avses att genom ett välmående näringsliv och en växande arbetsmarknad skapas ekonomisk hållbarhet som ger valfrihet och möjligheter att investera i välfärd, trygghet och en grönare kommun. Med en grön miljö menar man att en god miljö är grunden för vår välfärd, att Värnamo kommun ska utvecklas så att både människa och miljö mår bra. Det slutliga målet om en trygg kommun avser att Värnamo ska vara en kommun där varje invånare ges goda möjligheter att leva utifrån sina förutsättningar och att leva livet hela livet, berättar Bärnlund Fors.

Som ett led i det här arbetet genomförs landsbygdsdialoger runtom i kommunen.

  Kommunens politiker vill att medborgarna ska känna sig delaktiga och veta om vad som händer i kommunen. Därför började kommunen med landsbygdsdialoger 2016. De genomförs på 16 orter under en fyraårsperiod. I år är det Gällaryd, Ohs, Fryeles och Nydalas tur.

Bärnlund Fors visade även exempel på effekterna av landsbygdsdialogerna. Efter idéer från mötesdeltagare föddes en tanke om en lanthandel. 2019 återuppstod Gällaryds lanthandel i det gamla missionshuset, genom ett samarbete med Ica-handlaren i Lammhult och landsbygdsdialogen i Kärda gav upphov till Kärdabygdens intresseförening.

– Det handlar om att skapa och uppmuntra till initiativ. Satsningen i Gällaryd var minst sagt häftig och skapandet av samhällsföreningen i Kärda har gett en klarhet i kommunikationen mellan Värnamo kommun och Kärdaborna.

För att stärka delaktigheten ytterligare inrättade Värnamo kommun hösten 2024 ett nytt forum: landsbygdsforum.

Syftet är att samla landsbygdens representanter och diskutera kommunövergripande frågor kopplade till landsbygden ett par gånger per år. Här ges en möjlighet att samla in underlag från hela kommunens geografi inom exempelvis trafik- och kollektivtrafiksfrågor samtidigt som kommunen får möjlighet att nå ut med information till alla orter på en och samma gàng. Vi ser det här som en bra möjlighet till erfarenhetsutbyte och för oss är det viktigt för oss att samla in synpunkter inom exempelvis trafik- och kollektivtrafiksfrågor då vi träffar Trafikverket och länstrafiken varje år. När vi träffade Trafikverket i slutet av december så lämnade vi över synpunkter som kommit efter landsbygsdforumet och de tog tacksamt emot dem.

Utöver landsbygdsutveckling informerade Bärnlund Fors om sitt uppdrag som EU-samordnare och hans nya uppdrag med kollektivtrafiksfrågan, möjligheten att söka bidrag från Leader Linné Småland samt om Värnamo kommuns självförsörjningsgrad.

Taggar

Dela


Lämna ett svar