Bekämpar lögnarna på Facebook
Nyheter Internet är en aldrig sinande källa till kunskap. Men om man inte granskar all information med kritiska glasögon så riskerar man att bli ordentligt lurad.
Men, när något ser ut att vara för bra, så är det faktiskt oftast så också. En sida på Facebook som ägnar all sin energi åt att avslöjar dessa bluffar är sidan Bluffakuten. Sidan drivs av fyra eldsjälar och har på ganska kort tid fått mycket stor uppmärksamhet.
Två av de som driver sidan är boende i Finnveden. Värnamo.Nu har träffat en av dem.
Denne vill av lätt förklarliga skäl vara anonym, men berättar att att sidans administratörer flera gånger fått ta emot hot.
Ofta handlar det om hot från folk som ligger bakom olika bluffar på nätet.
Och det går bra för sidan, nyligen hade sidan kommit upp i 50 000 personer som klickat på gillat-knappen.
Ett färskt exempel på en viral bluff är den dansande påven som visade sig vara inget annat än en bluff.
Bluffen, som gällde ett spam med namnet Dansande påven och som skulle sprida ett virus om det delades vidare. Dagens Nyheter slog upp varningen stort.
– Men det var en bluff, det fanns inget virus som kunde spridas.
Ett annat populärt sätt att lura folk på Facebook är via tävlingar eller olika tester som folk uppmanas genomföra.
Så här skriver Bluffakuten om dessa: ” Facebook kryllar av olika ”gilla-och-dela tävlingar”, och visst är det lockande att vinna senaste iPhone eller 20000 kr att spendera på IKEA. Tycker man att det är lite för bra för att vara sant så är det antagligen det med. Oftast åker man på att betala ett dyrt månads abonnemang efter att man klickat på en länk och fyllt i sina uppgifter. Man blir nerringd av försäljare. Och i slutändan är det ingen som vinner detta häftiga priset. Dessa tävlingar skapas på fejkade sidor. Det dyker upp nya varje dag och kollar man inte på dessa sidor lite noggrannare så ser dom riktiga ut.”
Bluffakuten konstaterar också att det finns tävlingar och annat på Facebook där man faktiskt kan vinna olika saker. Men, som Bluffakuten konstaterar, så bryter dessa ”riktiga” tävlingar oftast mot de regler som Facebook själva har och som reglerar bland annat tävlingar.
Så regeln om att om något ser för bra ut för att vara sant, så är det förmodligen inte heller sant, är en bra regel att hålla sig efter när man surfar på internet.