Nyheter

Bedrägerierna ökade med 137 procent

Nyheter Aldrig förr har så många bedrägeribrott polisanmälts i Värnamo kommun som ifjol. Hela 573 stycken, vilket var en ökning med 137 procent jämfört med 2022.

Bilden är en genrebild. Foto: Henrik Skoglund

Det är främst bedrägerier genom social manipulation, exempelvis mot äldre, som fortsatt ligger på en hög nivå enligt statistiken som Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) har sammanställt.
– Bedrägeri genom social manipulation är en typ av bedrägeri där bedragaren tar kontakt med en person, exempelvis genom ett telefonsamtal, och vilseleder den att göra något som syftar till att ge bedragaren ekonomisk vinning. Ett vanligt tillvägagångssätt är att bedragare utger sig för att vara en banktjänsteman eller myndighetsperson, säger Matheus Eriksson, statistiker på BRÅ, i ett pressmeddelande.

180 av fjolårets polisanmälda bedrägerier i kommunen räknas höra till kategorin social manipulation, i 71 av fallen var det äldre eller funktionshindrade som utsattes.

Sett ur nationell synvinkel så ökade bedrägerierna med 22 procent under 2023. Men i Värnamo kommun ökade de alltså ännu mera.

Gällande kortbedrägerier så ökade de från 52 stycken år 2022 till 226 stycken ifjol. En absolut majoritet, 213 stycken anmälningar, handlade om att bedragarna kommit över kortuppgifterna på annat vis än att ha tillgång till det fysiska kortet.

Notabelt är att sju fall av romansbedrägeri anmäldes i Värnamo kommun under fjolåret. Åren innan har denna siffra legat på noll.

Taggar

Dela